02
maart
2021
|
17:15
Europe/Amsterdam

Boer uit Flevoland bedenkt plan met mobiele zonnepanelen

Een boer uit Flevoland heeft een manier bedacht om het stikstofprobleem te tackelen: mobiele zonnepanelen. Omroep Flevoland meldt dat een groot bedrijf interesse heeft in het plan van Jan de Winter uit Biddinghuizen.

Op de grond die moet herstellen van intensieve landbouw wil de boer zonnepanelen neerzetten die verplaatst kunnen worden. Als de grond is hersteld, gaan de zonnepanelen naar een volgend perceel.

Op deze manier zonnepanelen verplaatsen met de gewassen is een nieuw idee. Jan de Winter vertelt tegen Omroep Flevoland dat zijn idee ontstond tijdens een verjaardagsfeestje. "Het was gewoon een gezellig verjaardagsfeestje. En er ging een bakplaat rond. En zoals die bakplaat over de tafel ging, zo bedacht ik later: zo kun je met glijplaten werken om het naar een ander perceel te slepen."

Bij Wageningen University zijn ze enthousiast over de plannen. Volgens onderzoekster Hellen Elissen zit er potentie in het idee omdat het dubbelgebruik stimuleert. "Het ene gaat dan niet ten koste van het andere. Al moet dat nog wel onderzocht worden." De Winter is samen met een aantal partners al een jaar bezig om het idee op poten te zetten en te testen. Inmiddels heeft een groot bedrijf interesse getoond om samen te werken met de boer. Mobilis TBI wil graag accu's vullen met de stroom die De Winter opwekt van zijn land.

Volgens de boer is er wel subsidie nodig om het plan te verwezenlijken, maar dat is nog niet mogelijk omdat verplaatsbare zonnepanelen niet onder de huidige regelgeving vallen.

Boilerplate

© ANP