30
oktober
2020
|
12:51
Europe/Amsterdam

'Bedrijven moeten verplicht gerecycled plastic gebruiken'

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) wil Europese bedrijven verplichten hun plastic van gerecycled materiaal te maken. Daarmee moet worden voorkomen dat het plastic op grote afvalbergen in Turkije eindigt.

Uit onderzoek van het NRC bleek dat dit nu het geval is. Zo werden onder meer Nederlandse drop- en kaasverpakkingen gevonden in Turkije. Dat moet niet kunnen, vindt Van Veldhoven. Een markt voor recyclebaar plastic behoort volgens haar daarom tot de mogelijkheden. "Dan weet de sector dat het loont om te investeren in recyclingcapaciteit", stelt ze in het NRC. "Als er een markt is voor recyclebaar plastic is de kans veel kleiner dat het in Turkije illegaal ergens in de berm belandt."

Volgens de staatssecretaris begint het bij het minder gebruiken van plastic. Producenten zouden daarom verpakkingen moeten ontwerpen die hergebruikt kunnen worden, iets waar het kabinet nu op inzet.

Breder gezien zijn de eerste stappen naar het recyclen van plastic eerder al gezet. Zo wordt bijvoorbeeld in Nederland sinds 2015 huishoudelijk afval gescheiden, dat door gemeenten wordt ingezameld en verwerkt. Daarnaast ondertekenden 13 landen al het zogeheten Europees Plastic Pact, waarin wordt geambieerd dat al het dagelijks plastic recyclebaar moet zijn.

Boilerplate

© ANP

Aanmelden voor nieuwsbrief