18
maart
2021
|
13:13
Europe/Amsterdam

App belangrijk hulpmiddel bij zonnepanelen

Een app is belangrijk voor mensen die via zonnepanelen stroom op willen wekken. Volgens de website Android Planet is een goede app onontbeerlijk omdat het de enige manier is waarop bezitters informatie krijgen over de prestaties van hun panelen.

De app geeft niet alleen inzicht in de opbrengst van de zonnepanelen; de gebruiker kan ook zien op welk moment van de dag de meeste stroom wordt opgewekt. Dat kan belangrijke informatie zijn voor het moment waarop de salderingsregeling is afgeschaft en terugleveren aan het net minder loont. Gebruikers kunnen dan hun energieverbruik aanpassen aan hun energieproductie. Een app die goede informatie geeft is dan een handig hulpmiddel.

Privacy is ook belangrijk, stelt Android Planet. Veel data wordt opgeslagen op onbetrouwbare Chinese servers. De website raadt gebruikers dan ook aan te controleren hoe dat bij de app geregeld is. Omdat de omvormer die bij de zonnepanelen geleverd wordt, werkt met een app van dezelfde leverancier, kun je als consument niet zo maar een app uit de App Store of Play Store gebruiken. Als consumenten privacy belangrijk vinden, zullen ze dat aan de leverancier van de panelen kenbaar moeten maken. Die kan daar een passend antwoord op geven.

Overigens kunnen bezitters van zonnepanelen ook via hun stroomleverancier of een derde partij inzage krijgen in de prestaties van hun zonnepanelen. Daarvoor is dan wel de info van de slimme meter en de omvormer nodig.

Boilerplate

© ANP