01
september
2020
|
14:43
Europe/Amsterdam

Amsterdam van het gas halen kost 14 miljard

De kosten om Amsterdam voor 2040 van het aardgas af te halen gaat de hoofdstad volgens berekeningen 14 miljard euro kosten. Dat meldt Het Parool.

De hoofdstad wil tien jaar eerder van het gas af dan de rest van het land. De financiële kosten hiervoor zijn niet gering. De opbrengsten door beter geïsoleerde en duurzame bebouwing wegen niet op tegen de investeringen die moeten worden gedaan.

60 procent van de Amsterdamse woningen wordt de komende jaren aangesloten op een warmtenet. Hiervoor is naar schatting 10 miljard euro nodig tot 2060. Daarnaast is ook 10 miljard euro nodig voor uitbreiden van het stroomnet. De warmtepompen die in 20 tot 30 procent van de huizen warmte gaan leveren, gebruiken veel stroom.

Begrotingstekort

In totaal gaat het om tientallen miljarden euro's aan investeringen die deels worden gecompenseerd door lagere uitvallende energierekeningen. Het grootste tekort komt op rekening van woningcorporaties en andere grote verhuurders.

Het Parool schrijft dat het stadsbestuur voor een structurele oplossing van het begrotingstekort graag om tafel wil met de landelijke politiek. Die kan onder meer gasprijzen verhogen en investeringen stimuleren.

Aanmelden voor nieuwsbrief