05
maart
2021
|
15:38
Europe/Amsterdam

Amsterdam telt sinds begin dit jaar half miljoen zonnepanelen

In Amsterdam liggen er sinds begin dit jaar een half miljoen zonnepanelen op de daken. Dat heeft de gemeente vrijdag zelf bekendgemaakt. Daarmee kunnen jaarlijks 60.000 huishoudens voorzien worden van stroom. De hoofdstad wil dat er volgend jaar een miljoen panelen liggen.

Het afgelopen jaar is het aantal zonnepanelen in Amsterdam met 70 procent gestegen. Toch is er nog veel ruimte om bij te plaatsen. Als alle geschikte dagen worden voorzien van zonnepanelen, kan er elektriciteit worden opgewekt voor ruim 500.000 huishoudens.

De gemeente Amsterdam stimuleert woning- en bedrijfseigenaren zonnepanelen te nemen. Zo zijn er collectieve inkoopacties, goedkope energieleningen en is er ook voor huurders veel mogelijk.

Momenteel zijn de honderd grootste daken van Amsterdam samen goed voor 15 procent van wat in totaal mogelijk is aan zonne-energie in de stad. Zo liggen er bijvoorbeeld op het INIT-gebouw op het Oostenburgereiland maar liefst 2304 panelen. Alleen daarmee kunnen al 275 huishoudens worden voorzien van elektriciteit.

Boilerplate

© ANP