14
juni
2021
|
12:53
Europe/Amsterdam

Amsterdam investeert in verduurzaming van de stad

Amsterdam gaat investeren in het verduurzamen van de stad. Zo zijn er plannen om extra zonnepanelen op corporatiecomplexen te plaatsen, wijken sneller aardgasvrij te maken, en woningen sneller te isoleren. De stad gebruikt daarvoor 78 miljoen euro uit het klimaatfonds, dat eind vorig jaar beschikbaar werd gesteld.

De gemeente stelt aan corporaties een subsidie beschikbaar om ook op de 'ingewikkelde' daken zonnepanelen te kunnen plaatsen. Daarmee moeten in de komende 2,5 jaar 32.000 zonnepanelen versneld geplaatst worden op daken die anders pas over een aantal jaar aan de beurt zouden komen.

Naast zonnepanelen gaat de gemeente warmtenetten aanleggen om 10.000 woningen op aan te sluiten en dus van het gas af te koppelen. Verder worden er veertig gemeentepanden verduurzaamd, 10.000 woningen van corporaties geïsoleerd en 3000 woningen gerenoveerd.

De plannen moeten de komende vijf jaar voor 3800 extra banen zorgen. Dat zijn banen in sectoren als de techniek en bouw. Aan Amsterdammers die omzet of werk verloren zijn door de coronacrisis biedt de gemeente omscholing. Zo gaan werkgevers en verschillende opleidingsinstituten samen leer-werktrajecten en gerichte opleidingen ontwikkelen.

"We willen starters en zij-instromers stimuleren om te kiezen voor een carrière in de duurzaamheidssector", zegt wethouder Rutter Groot Wassink (sociale zaken). "Hiermee verbreden we ook meteen de Amsterdamse arbeidsmarkt, die hierdoor minder afhankelijk is van toerisme en flexwerk en die de lokale economie versterkt."

Boilerplate

© ANP