16
oktober
2020
|
11:21
Europe/Amsterdam

Aardgas vrij maken van wijk in Purmerend stilgelegd

Het aardgas vrij maken van een woonwijk in Purmerend gaat langer duren dan gedacht. In de wijk Overwhere gingen de eerste bestaande koopwoningen in Nederland van het gas, maar bij het loskoppelen van een ander deel van de wijk ligt plots alles stil. Dat schrijft NRC.

Het proefproject in Purmerend is één van de stokpaardjes van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) dat op touw is gezet om bij te dragen aan het verduurzamen van 1,5 miljoen woningen in 2030. In de wijk Overwhere-Zuid zouden binnen twee jaar 1.276 huizen van het gas worden gehaald, maar dat lijkt nu niet haalbaar.

De gemeente Purmerend kreeg bijna 7 miljoen om de wijk aan te sluiten op een warmtenet. De bedoeling was om het warmtenet afgelopen zomer aan te sluiten tegelijkertijd met renovatiewerkzaamheden aan de riolering. De bewoners hebben in september een brief gekregen van de gemeente met het verhaal dat het veel langer gaat duren. Zo zijn de kosten hoger dan gedacht en is het tegelijkertijd renoveren van de riolering en het aanleggen van een warmtenet ingewikkelder dan beoogd.

Geen ramp

Volgens de projectleider is de gemeente "keihard tegen een muur opgelopen". Het proefproject moet als voorbeeld dienen voor andere grote wijken die van het gas worden gehaald. Toch vindt Purmerendse wethouder Paul van Meekeren het geen ramp, zolang de gemeente het haalt in 2050 helemaal van het gas af te zijn.

Het project moet nu worden versoberd om doorgang te krijgen. Zo wil de gemeente bewoners zelf vragen kookplaten uit te zoeken en geisers te laten verwijderen om de kosten vervolgens te declareren; dat scheelt de gemeente tijd en geld. In november wordt een besluit verwacht over de nieuwe aanpak van het plan.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Boilerplate

© ANP