Eerste turbine windpark Kattenberg-Reedijk geïnstalleerd

08 april 2016

De bouw van het RWE Windpark Kattenberg aan de A58 tussen Tilburg en Eindhoven draait op volle toeren. Vandaag is de eerste van in totaal vier windturbines met succes geïnstalleerd.

De vier windturbines met een gezamenlijk geïnstalleerd vermogen van 10 megawatt, worden er 8500 Nederlandse huishoudens voorzien van groene stroom. "Ook al ben ik al bij een groot aantal windenergieprojecten betrokken geweest, de installatie van de eerste windturbine voelt altijd als iets bijzonders.” vertelt Rick van Mensvoort, manager constructions bij RWE International. "Het weer zat mee en daarom konden we de windturbine in minder dan een week opbouwen. Het is natuurlijk imposant om te zien als een 150 meter hoge windturbine in elkaar wordt gezet.

Als het weer goed blijft kunnen we iedere week een windturbine installeren. De onderdelen van de windturbines worden geassembleerd met behulp van een kraan met een hijsvermogen van 600 ton. Bij gunstige weersomstandigheden duurt de bouw van een windturbine ongeveer drie dagen: één dag voor de assemblage van de torensecties, een dag voor de installatie van de gondel en de derde dag worden de rotorbladen gemonteerd. Gemiddeld duurt het drie dagen om de kraan te demonteren en weer bij de volgende windturbinepositie op te bouwen. Om zoveel mogelijk files te voorkomen proberen we zoveel als mogelijk voor en na de spits te werken en worden de onderdelen ’s nachts aangevoerd.

Turbine windpark Kattenberg-Reedijk
08 april 2016

Windturbine-onderdelen met grote afmetingen

Nordex117 windturbines hebben een capaciteit van 2,4 megawatt. De stalen toren alleen al is meer dan 90 meter hoog en bestaat uit vier elementen. Het totale gewicht is meer dan 200 ton. Dat is ongeveer het gewicht van 170 auto's. De gondel, met de naaf, weegt ongeveer 100 ton. De drie rotorbladen van glasvezelversterkte kunststof zijn elk 58 meter lang en wegen 10 ton. Diverse nachtelijke transporten en het realiseren van twee tijdelijke afritten waren nodig om de onderdelen op de plek van bestemming te krijgen.

08 april 2016

Gebiedsgebonden bijdrage

In de zomer moet het windpark volledig operationeel zijn. Als de windturbines gaan draaien zal er ook een gedeelte van de opbrengst naar de gemeenten Oisterwijk en Oirschot gaan. Dit gaat om een jaarlijkse bijdrage van € 15.000. Dit is bedoeld om de lokale duurzame projecten te financieren.

turbine-windpark-Kattenberg-Reedijk
08 april 2016

RWE bouwt aan duurzame energie in Nederland

RWE heeft meer dan 25 jaar ervaring in het bouwen van windturbines op land en op zee. We bouwen in Nederland aan een capaciteit van meer dan 200 megawatt aan het einde van 2016. In de Noordoostpolder bouwt RWE twaalf windturbines met een totale capaciteit van 90 megawatt. Dit zijn 12 windturbines van 7,5-megawatt en levert groene stroom voor 90.000 huishoudens. Dit is vergelijkbaar met een stad als Eindhoven. RWE is ook in Nederland actief in wind op zee en is van plan om deel te nemen aan de Nederlandse aanbesteding voor offshore wind licenties. Samen met joint venture partners EDP Renewables en Macquarie Capital, is RWE bereidt momenteel een bod voor de eerste ronde van de inschrijvingsprocedure. Het gaat om de offshore projecten Borssele I en II met een totale capaciteit van 700 megawatt.

meer over: windenergie

Geplaatst: 08 april 2016