Statement bedenktermijn ‘Mediamarktcontracten’

10 december 2015

Essent wil voor iedere consument een betrouwbare energieleverancier zijn waar klanten zich thuis voelen. Wij vinden het belangrijk dat zij vanaf het eerste moment met een goed gevoel beslissen om gebruik te maken van onze diensten.

Voor nieuwe klanten gold dat de wettelijke bedenktijd van 14 dagen niet van toepassing was wanneer zij via onze partners MediaMarkt en Gamma klant van Essent werden en er voor kozen de cadeaubon per direct in ontvangst te nemen.

Hoewel wij menen dat deze manier van verkoop binnen de geldende regels van consumentenverkoop valt en de ACM dit overigens in het verleden ook heeft bevestigd en geaccepteerd, merkten wij dat dit tot verwarring kan leiden. Dat willen wij voorkomen. In overleg met de ACM hebben wij aldus besloten om de bedenktijd van 14 dagen in al onze verkoopkanalen toe te passen. Wij hebben recent de ACM, als toezichthouder op de markt, dan ook gevraagd deze nieuwe werkwijze per 1 december 2015 bindend te verklaren en zo eenduidigheid in de markt te creëren.

De klant heeft de mogelijkheid direct te profiteren van een korting op het product dat bij onze partners wordt aangeschaft. Vanaf 1 december jl laten we de klanten direct profiteren van de korting en geven we de klant de bedenktermijn.

De klanttevredenheid van de consumenten die via Mediamarkt en Gamma klant zijn worden geworden is hoog. Mocht een klant desondanks spijt hebben van het aangaan van ons contract dan bieden we aan dat hij of zij zonder boete het contract kan opzeggen, uiteraard onder de voorwaarde dat hij de ontvangen cadeaubon terugbetaalt.

Wij stellen vraagtekens bij deze werkwijze van de Consumentenbond, waarin zij direct verwijst naar haar Energievergelijker om het contract te vergelijken met die van andere aanbieders. De Energievergelijker is een belangrijke inkomstenbron van de Consumentenbond. Doordat de Consumentenbond hier direct naar verwijst, vinden wij dat je niet kun spreken van een onafhankelijke belangenbehartiger.

Geplaatst: 10 december 2015