Ministers van Energie van de G7 nemen offshore-windpark Nordsee Ost officieel in gebruik

Vandaag vindt de officiële opening van het offshore windpark Nordsee Ost in het kader van de G7-vergadering van de ministers van energie plaats. Aan de opening neemt de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel deel samen met zijn collega's van de G7-landen evenals Peter Terium, voorzitter van de Raad van Bestuur van RWE AG, Hans Bünting, directievoorzitter van RWE Innogy en Mel Kroon, voorzitter Raad van Bestuur van TenneT.  

Voormalig Essent-project Nordsee Ost geopend door Energieministers van de G7

Met een geïnstalleerd vermogen van 295 megawatt is het windpark een van de grootste voor de Duitse kust. Het ligt zo'n 35 kilometer ten noorden van het eiland Heligoland en beslaat een oppervlak van ongeveer 24 km2 in een waterdiepte tot 25 meter. In totaal produceren 48 windturbines genoeg groene stroom om jaarlijks zo'n 320.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.  

11 mei 2015

Windpark met een Nederlands tintje

Het project Nordsee Ost wat RWE nu realiseert is ooit begonnen bij Essent op de tekentafel als een van de eerste wind op zee projecten. Bij de overname door RWE zijn alle windactiviteiten belegd in één bedrijfsonderdeel dat projectontwikkeling van duurzame energie op Europese schaal vormgeeft. Ook dit project is daarmee onderdeel geworden van de grote portefeuille aan duurzame projecten die RWE probeert te realiseren. Realisatie van dit project is dus ook voor Essent een mooi resultaat.  

11 mei 2015

RWE breidt offshore stroomproductie verder uit

Peter Terium, voorzitter van de Raad van Bestuur van RWE AG, legt uit: "De uitbreiding van hernieuwbare energie is een van onze belangrijkste groeigebieden en offshore windenergie zal daarin een wezenlijke rol spelen. RWE wordt dit jaar de op twee na grootste speler op de Europese offshore-markt. En we groeien verder: over slechts een maand zullen we nog een windpark in bedrijf stellen, Gwynt y Môr, gelegen voor de kust van Wales. We ontwikkelen en beheren additionele windprojecten zelf en met partners in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Benelux.”

Hans Bünting, directievoorzitter van RWE Innogy: "Aan het einde van dit jaar komt 40 procent van onze energie uit hernieuwbare energiebronnen al uit offshore elektriciteitsopwekking. Dankzij de windparken Nordsee Ost en Gwynt y Môr groeit ons operationeel resultaat met dubbele cijfers.”  

11 mei 2015

Indrukwekkende afmetingen in de Duitse Noordzee

Met hun enorme afmetingen maken de verschillende componenten van Nordsee Ost grote indruk: de windturbines hebben vanaf de zeespiegel tot het uiteinde van de wieken een hoogte van ca. 160 meter en overtreffen daarmee de hoogte van de Dom van Keulen. De gondels hebben de afmetingen van een eengezinswoning en wegen zo'n 350 ton. Iedere wiek is ruim 60 meter lang en weegt met 23 ton net zoveel als zes volwassen olifanten.  

11 mei 2015

Overige offshore activiteiten van RWE

In juni neemt RWE voor de kust van Wales het Britse windpark Gwynt y Môr met een geïnstalleerd vermogen van 576 MW in gebruik. RWE heeft dit park samen met haar partners Siemens en Stadtwerke München verwezenlijkt.

In de Duitse Noordzee ontwikkelt RWE Innogy (aandeel 15%) samen met partner Northland Power (aandeel 85%) de windparken Nordsee One, 2 en 3. Deze windenergiecentrales zijn met in totaal zo'n 1.000 megawatt aan geïnstalleerd vermogen het grootste geplande offshore project voor de Duitse kust. Ze moeten 40 kilometer ten noorden van het Duitse waddeneiland Juist op een oppervlak van ongeveer 150 km2 gerealiseerd worden. Volgens de huidige planning wordt 2016 een begin gemaakt met de bouw van de offshore componenten voor het eerste deelproject Nordsee One. Eind 2017 moet met de exploitatie begonnen worden.  

Citaten

  • "De uitbreiding van hernieuwbare energie is een van onze belangrijkste groeigebieden en offshore windenergie zal daarin een wezenlijke rol spelen. RWE wordt dit jaar tot de op twee na grootste op de Europese offshore-markt. En we groeien verder: in slechts één maand, zullen we nog een windpark in bedrijf stellen, Gwynt y Môr, gelegen voor de kust van Wales. We ontwikkelen en beheren additionele windprojecten zelf en met partners in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Benelux.” Peter Terium, voorzitter van de Raad van Bestuur van RWE AG

  • "Aan het einde van dit jaar komt 40 procent van onze energie uit hernieuwbare energiebronnen al uit offshore productie van elektriciteit. Dankzij de windparken Nordsee Ost en Gwynt y Môr groeit ons operationeel resultaat met dubbele cijfers.” Hans Bünting, directievoorzitter van RWE Innogy

Geplaatst: 11 mei 2015