Mannen schroeven vaker temperatuur in huis op dan vrouwen

27 februari 2015

Vrouwen hebben doorgaans de naam een ‘koukleum’ te zijn. Het zijn echter mannen die vaker de temperatuur opschroeven in huis om zich comfortabel te voelen. Vooral jongere mannen gaan weinig bewust om met de temperatuur in huis. Dat blijkt uit onderzoek onder 752 Nederlanders door TNS NIPO in opdracht van energiebedrijf Essent. Thermostaten zijn in ontwikkeling, van een simpel draaischijfje naar een zelflerend exemplaar die zich aanpast aan stookgewoonten in huis. Met het onderzoek wil Essent inzicht geven in hoe Nederlanders omgaan met de thermostaat om het comfort in huis te regelen.  

27 februari 2015

Liever thermostaat omhoog dan warme kleding

Mannen schroeven vaker temperatuur in huis op dan vrouwen

Uit het onderzoek blijkt dat om het warm te krijgen mannen eerder de thermostaat hoger zetten in plaats van warme kleding aantrekken dan vrouwen (19 tegen 9%). Bovendien is het huis bij de Nederlandse man (42%) vaker opgewarmd voor hij opstaat dan bij de vrouw (20%). Ondanks dat vrouwen vaker energiebewust gedrag vertonen, geven zij zichzelf een lager cijfer voor interesse in energie (6,4) dan mannen (6,9).  

27 februari 2015

Jongere mannen gemakkelijker

Vooral jongere mannen (tot 35 jaar) gaan vrij gemakkelijk om met de temperatuur in huis. Zo blijkt dat jongere mannen (62%) vaker dan oudere mannen (46%) de thermostaat een graadje hoger draaien om het sneller warm te krijgen. Jongere mannen geven ook vaker aan dat zij de thermostaat pas lager zetten als ze naar bed gaan (47 tegen 15%). Bovendien vergeet de jongere man vaker (45%) de temperatuur in huis lager te zetten als ze het huis verlaten. De senior man vergeet dit veel minder vaak (20%).  

27 februari 2015

Vrouwen vaker baas over temperatuur in huis

De sekseverschillen leiden regelmatig tot discussie over de temperatuur in huis. Mannen (46%) zeggen dat er weleens geklaagd wordt over de temperatuur in huis, met name omdat het te koud is (25%). Driekwart van de vrouwen geeft aan dat er nooit discussie over de temperatuur in huis is. Dit is te verklaren doordat vrouwen zichzelf vaker als de baas zien over de temperatuur in huis dan mannen (73 tegen 32%). Bij ouderen (65+) wordt er het minst geklaagd: zij bepalen de temperatuur in huis vaker in harmonie.  

27 februari 2015

Comfort regelen

Bijna de helft van de Nederlanders heeft al eens hun CV (45%) of thermostaat (40%) laten vervangen om zo het comfort in hun huis beter te kunnen regelen. Voor vrouwen is de belangrijkste drijfveer voor het kiezen van een nieuwe thermostaat, inzicht in hun energieverbruik en hij moet handmatig te verstellen zijn. Mannen vinden het belangrijk dat ze niet hoeven na te denken over de temperatuur in huis en kiezen daarom eerder voor een slimme thermostaat. Echter, ongeacht de thermostaat zijn het de mannen die vaker te temperatuur opschroeven in huis om zich comfortabel te voelen.  


Geplaatst: 27 februari 2015