Funderingen voor windpark Zuidwester gereed

13 april 2015

De bouw van het windpark met twaalf van ’s werelds grootste windturbines is in volle gang. De funderingen voor windpark Zuidwester in de Noordoostpolder bij het IJsselmeer zijn gereed. Ook de toren van de eerste turbine is geïnstalleerd.  

13 april 2015

Rekening houden met waterhuishouding polder

De funderingen van de turbines van windpark Zuidwester zijn meer dan drie meter hoog, hebben een diameter van 26,5 meter en bevatten zo’n 180 ton staal en 1.200 m3 beton. De diepte van de fundering is bijzonder. Rick van Mensvoort, Manager Construction bij RWE: “Normaal gesproken gaat de fundering helemaal in de grond. Bij windpark Zuidwester zit de fundering slechts een halve meter diep. Zo houden we rekening met de specifieke lokale omstandigheden en de waterhuishouding in de polder.”  

Funderingen voor windpark Zuidwester gereed
13 april 2015

Bouw torens

De komende maanden worden de torens van de andere turbines geplaatst. De bouw van de torens, die elk worden opgebouwd uit 35 losse ringvormige elementen van beton, duurt gemiddeld 4 weken. De torens van 131 meter krijgen hun stevigheid van de stalen kabels die door de torenwand en de fundering worden gespannen.  

13 april 2015

Over het windpark

Het windpark met twaalf windturbines van elk 7,5 megawatt komt in 2017 in bedrijf. De turbines gaan groene stroom leveren voor 80.000 huishoudens. Het windpark is een project van RWE, moederbedrijf van Essent.  

meer over: windenergieDuurzaamCitaten

  • “Normaal gesproken gaat de fundering helemaal in de grond. Bij windpark Zuidwester zit de fundering slechts een halve meter diep. Zo houden we rekening met de specifieke lokale omstandigheden en de waterhuishouding in de polder.” Rick van Mensvoort, Manager Construction bij RWE

Geplaatst: 13 april 2015