Essent Power B.V. / RWE Generation NL informeert autoriteiten over oorzaak brand Amercentrale

02 februari 2015

Op vrijdag 30 januari heeft Essent Power B.V. / RWE Generation NL de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant haar rapport toegestuurd met daarin de definitieve bevindingen van de oorzaak van het incident dat op woensdag 10 september 2014 plaatsvond op de bio-kade van de Amercentrale in Geertruidenberg.  

Na uitvoerig onderzoek concludeert het onderzoeksteam dat de meest waarschijnlijke oorzaak van het incident langdurige opslag van biobrandstof is, waardoor broei is ontstaan. Vervolgens heeft smeulend materiaal onder de silo’s een stofexplosie veroorzaakt. Dit heeft ertoe geleid dat de rubberen transportbanden zijn gaan branden, wat de zwarte rook tijdens het incident veroorzaakte dat in de omgeving te zien was. Een definitieve oorzaak van de explosie is niet vast te stellen.

De aanbevelingen van het onderzoeksteam, zoals het opnieuw bekijken van het ontwerp voor het opslaan en transporteren van biomassa en de bij behorende veiligheidsmaatregelen, zullen worden overgenomen en worden besproken met de relevante autoriteiten.

Het onderzoek is uitgevoerd door diverse, onafhankelijke specialisten vanuit de RWE groep. Eerder al werd geconcludeerd dat het crisis management op locatie en de samenwerking met de veiligheidsdiensten goed is verlopen. Er zijn geen slachtoffers gevallen tijdens het incident.  

meer over: biomassabrandAmercentrale

Geplaatst: 02 februari 2015