Zonnecentrale Euroborg wordt twee keer zo groot

05 maart 2014

GRONINGEN - De zonnecentrale op het dak van stadion Euroborg in Groningen wordt binnenkort nog eens ruim twee keer zo groot. Dat hopen althans FC Groningen, Essent en de stichting 1miljoenwatt. Die zijn begonnen met de verkoop van nog eens 561 zonnepanelen die het zonnedak compleet moeten maken. Sinds begin februari levert de eerste fase ervan, bestaande uit 535 panelen, al stroom aan de voetbalclub.

Zonnecentrale Euroborg wordt twee keer zo groot
05 maart 2014

Zonnecentrale wekt op voor 70 huishoudens

De nieuwe panelen komen te liggen aan de noord-oost-zijde van het stadion, tegenover de huidige panelen. Inclusief de uitbreiding zal de zonnecentrale jaarlijks zo’n 240.000 kWh duurzame stroom opwekken. Dat is ongeveer evenveel als 70 huishoudens per jaar aan elektriciteit verbruiken.

05 maart 2014

Jaarlijkse zonnerente voor deelnemers

Ook de tweede fase zou door middel van crowdfunding tot stand moeten komen. Dat houdt in dat particulieren voor 550 euro een zogenaamde ‘ZoNbligatie’ kunnen aanschaffen, die symbool staat voor één zonnepaneel. Vervolgens ontvangen de deelnemers ieder jaar ‘zonnerente’. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar - net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Daarnaast krijgen deelnemers na 24 jaar hun inleg terug.

05 maart 2014

Iedereen kan meedoen

Het grote voordeel van “zonnepanelen-delen” is dat iedereen mee kan doen. Bijvoorbeeld mensen die geen geschikt dak hebben om panelen op te leggen of diegenen die niet over een eigen dak beschikken. En, bij een verhuizing is er geen gedoe: het zonnepaneel blijft immers gewoon waar het is.

Zaterdag 8 maart tussen 10.00 uur en 12.30 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen bij de zonnecentrale op het dak van het stadion. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@1miljoenwatt.nl en zich ’s ochtends melden bij de hoofdingang van Euroborg.Geplaatst: 05 maart 2014