RWE stelt Clauscentrale beschikbaar voor Belgische markt

22 juli 2014

RWE doet mee aan de tender die de Belgische overheid heeft uitgeschreven voor extra elektriciteitscapaciteit. Het energiebedrijf wil de gasgestookte Clauscentrale in Maasbracht voor zes jaar beschikbaar stellen aan de Belgische overheid. Vandaag heeft RWE een zogenoemd tenderbook ingediend.

De Clauscentrale bij Maasbracht De Clauscentrale bij Maasbracht

De aanbesteding werd op 22 januari 2014 door de Belgische overheid uitgeschreven, omdat ze 700 tot 900 MW meer nieuwe elektriciteitscapaciteit beschikbaar wil hebben. Dat is nodig om het capaciteitstekort op te vangen dat dreigt te ontstaan door het op termijn afschakelen van kerncentrales.

‘We willen bijdragen aan het veiligstellen van de leveringszekerheid in België én onze centrale in Nederland laten draaien’, stelt Erwin van Laethem CEO van Essent. ‘Het is een grensoverschrijdend en gezamenlijk initiatief dat als voorbeeld kan worden gezien voor de Europese elektriciteitsmarkt’.

Vanwege de huidige omstandigheden op de Nederlandse markt nam RWE eerder dit jaar het besluit om de Clauscentrale (opgesteld vermogen 1305 MW) met ingang van 1 juli jl. voorlopig uit bedrijf te nemen. Wanneer RWE de tender wint, kan de Clauscentrale begin 2019 de eerste stroom leveren aan België. De centrale komt volledig onder toezicht te staan van de Belgische netbeheerder Elia.

22 juli 2014

Over de Clauscentrale

Als onderdeel van de Clauscentrale in Maasbracht werd in 2012 de nieuwe, moderne eenheid C opgeleverd. Deze heeft een capaciteit van 1305 MW en een zeer hoge efficiency van 58 procent. De Clauscentrale is geografisch gunstig gelegen en staat drie kilometer van de Belgische grens en kan met een 13 kilometer lange hoogspanningskabel via een onderstation in Kinrooi aangesloten worden op het Belgische net.

22 juli 2014

RWE Generation

Sinds 1 januari 2013 wordt de volledige elektriciteitsproductie van de RWE Group aangestuurd door RWE Generation SE. In dit bedrijf wordt de elektriciteitsproductie en de technische expertise van RWE Power in Duitsland, RWE Essent in Nederland en RWE npower in het VK gebundeld. RWE heeft ongeveer 16.500 medewerkers die zich bezighouden met het opwekken van energie en die samen een vermogen van ongeveer 40 GW aan energie produceren.

Relevante links
www.essent.nl/clauscentrale

meer over: de_Clauscentrale


Geplaatst: 22 juli 2014