Jonge leiders in duurzaamheid werken aan terugdringen voedselverspilling

14 april 2014

Bijna 50 kilo voedsel gooit iedere Nederlander per jaar weg – oftewel ongeveer 14 procent van al het eten in ons land. Vooral rijst, pasta en brood belanden in de prullenbak. Medewerker Parsia Tayebi van energiebedrijf Essent/RWE, vorig jaar uitgeroepen tot ‘Best Young Leader in Sustainability’, gaat er samen met 4 andere jonge duurzame leiders iets aan doen. In China gaat het vijftal op zoek naar een goed idee om rijstverspilling te voorkomen. En dat vervolgens in Nederland implementeren.  

Van alle rijst wordt in Nederland maar liefst 38% ongebruikt weggekieperd. Daarmee is het de nummer 1 op de lijst van verspild voedsel. ‘Deze verspilling van voedsel zorgt voor onnodige milieubelasting door CO2-uitstoot, energieverbruik, watergebruik, transportkilometers en afvalverwerking’, vertelt Parsia Tayebi van Essent/RWE. ‘In China, de grootste producent én consument van rijst, hebben ze veel ervaring met het voorkomen van rijstverspilling. Vandaar dat we daar op zoek gaan naar ideeën die we kunnen gebruiken om in Nederland minder rijst te verspillen. En zo onze voedselketen verder te verduurzamen.’  

14 april 2014

Winnaars Nudge Leadership Challenge

Tayebi onderneemt de reis van 14 tot en met 25 april samen met Jochem van Hessen (Winkelman Van Hessen), Karlijn Jonker (Interface), Leonie Schapink (Van Doorne) en Marjolein Mann (Ministerie van Infrastructuur en Milieu). Alle vijf werden ze eind vorig jaar uitgeroepen tot ‘Best Young Leaders in Sustainability 2013’. Ze wonnen de Nudge Leadership Challenge, een prestigieuze competitie over leiderschap en duurzaamheid voor de jonge leiders van de toekomst.  

Parsia Tayebi (Essent) gaat voedselverspilling terugdringen Parsia Tayebi (Essent) gaat voedselverspilling terugdringen
14 april 2014

Duurzaam leiderschap in praktijk brengen

Als winnaars won het vijftal een reis ‘met een missie’ naar China, en daarmee de kans om hun leiderschap in duurzaamheid in de praktijk te brengen. In oktober vorig jaar begonnen ze met het bedenken en uitwerken van een missie, het opzetten van een uitgebreid onderzoek, het leggen van contacten en het vaststellen van hun doel: na 10 dagen China, terugkomen naar Nederland met tenminste 1 ‘best practice’ die in Nederland gelanceerd kan worden om de verspilling van rijst aan te pakken.  

14 april 2014

Jaar van de Voedselverspilling

Tayebi, die als consultant werkt bij Essent/RWE, verheugt zich op de reis: ‘Dat de reis naar China zou gaan stond vast maar de invulling van de missie mochten we zelf bepalen. Omdat 2014 het Jaar van de Voedselverspilling is, leek ons dat een passend thema om bij aan te sluiten. Zeker als je de feiten over voedselverspilling in Nederland bekijkt. Binnen de vele uitdagingen die er zijn in de verduurzaming van de voedselketen, kiezen wij ervoor om te kijken naar de verspilling van eten in het algemeen, en die van rijst in het bijzonder. Want van dat laatste gooien wij immers een hoop weg, en tegelijkertijd weten ze er in China veel van hoe je dat kunt tegengaan.’  

14 april 2014

Essent geeft talent ruim baan

Erwin van Laethem, CEO van Essent, is trots op Tayebi’s deelname: ‘Essent is altijd op zoek naar jonge getalenteerde mensen met een vernieuwende kijk op de energiewereld. Zo bieden we een uitdagend tweejarig traineeship aan en geven talenten de mogelijkheid om zich in te zetten voor duurzame projecten; ook wanneer deze niet direct werkgerelateerd zijn. Het levert nieuwe inzichten op en draagt bij aan het vermogen om met verrassende oplossingen te komen voor energievraagstukken – want het voedselvraagstuk is immers óók een energievraagstuk. Ik ben dan ook razendbenieuwd naar de ideeën waar Parsia en zijn mede-duurzame leiders mee thuiskomen.’  

meer over: Duurzaam


Geplaatst: 14 april 2014