Essent zet mobiel computerlab op zonne-energie op in Tanzania

27 januari 2014

Scholieren in Tanzania kunnen binnenkort computerles krijgen in een mobiel lab dat zichzelf van stroom voorziet met zonnepanelen. Essent maakt de komst van het lab op zonnestroom mogelijk. Medewerkers van het energiebedrijf zorgden voor het ontwerp en helpen met het beheer van het lab. Essent doneert de materialen voor de bouw ter plaatse.  

Het lab voorziet in een dringende behoefte aan ICT-middelen in Tanzania. In het Afrikaanse land krijgen op dit moment veel kinderen computerles vanaf een schoolbord. In het lab daarentegen kunnen straks tien kinderen op computers werken. Daardoor leren ze er daadwerkelijk mee omgaan. De computers zijn extra energiezuinig en kunnen zonder onderbreking zes uur lang gebruikt worden. Het lab draait volledig op zonne-energie en kan overal in het land ingezet worden.  

Zonnelab
27 januari 2014

Lab is eigen ontwerp

Helemaal nieuw is het mobiele concept niet, vertelt IT’er Freek van Workum van Essent: ‘Er zijn grotere en duurdere kant-en-klare units in omloop. Maar deze verbruikten veel meer stroom en waren niet mobiel genoeg – in zeer onherbergzame gebieden kunnen ze niet komen. Vandaar dat we zelf, weliswaar met enige hulp, een nieuw type mobiel lab hebben ontworpen.’  

27 januari 2014

Lab nu in gebruik genomen

Van Workum is momenteel met 3 collega’s in Afrika aanwezig om te assisteren bij de ingebruikname van het lab. Ook zorgen ze dat de lokale partner het lab de komende jaren zelfstandig en rendabel kan blijven inzetten. Na hun vertrek neemt de stichting Affordable Computers & Technology for Tanzania (ACTT) het beheer van het zonne-energiegestuurde computerlab op zich. Deze lokale stichting werkt aan de verspreiding van ICT-middelen in het Tanzaniaanse onderwijs.  

27 januari 2014

Samenwerking met Close the Gap sinds 2007

Essent startte het project in Tanzania via haar partnerschap met Close the Gap, een organisatie die IT-apparatuur uit westerse landen ter beschikking stelt aan landen in de derde wereld. In totaal heeft Essent sinds de start van de samenwerking in 2007 al zo’n 21.500 laptops, desktops, monitoren, printers en servers gedoneerd.  


Geplaatst: 27 januari 2014