Essent met zonnelab genomineerd voor Computable Award

01 september 2014

De ontwikkeling van een mobiel computerlab voor middelbare scholen in Tanzania heeft Essent een nominatie opgeleverd voor de Computable Awards, de meest prestigieuze IT-prijzen van Nederland. Medewerkers van het energiebedrijf bedachten en bouwden een door zonnepanelen aangedreven, rijdende IT-klas voor het Afrikaanse land. Daarmee maakt Essent nu kans op de titel Meest Maatschappelijk Verantwoorde ICT-bedrijf.

Essent met zonnelab genomineerd voor Computable Award Les op een van de laptops van het mobiele computerlab

Het juryrapport roemt specifiek de bij het project betrokken medewerkers: ‘Zij hebben met hun kennis van energie en ict deze oplossing mogelijk gemaakt. Het laat zien dat als een organisatie ruimte geeft op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen er innovatieve oplossingen worden gevonden.’

01 september 2014

Ervaring opdoen met IT

In het lab kunnen per keer tien kinderen “echte” IT-ervaring opdoen met laptops en een printer. Dat is in Tanzania best bijzonder. Veel scholieren moeten het namelijk nog steeds met minder doen: leraren krijten een desktop en randapparatuur op het schoolbord en wijzen de belangrijkste onderdelen aan.

01 september 2014

Basiskennis voor hoger onderwijs

Freek van Workum, IT’er bij Essent, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het lab: ‘De komst van het lab was hoognodig, want het brengt de jongeren basiskennis die ze nodig hebben om te kunnen doorstromen naar hoger onderwijs.’ Het computerlab werd in februari geopend. Ondertussen heeft het in een halfjaar tijd bijna tien scholen in onherbergzame gebieden in het Afrikaanse land aangedaan.

01 september 2014

Duurzaamheid in balans

Essent dingt overigens niet alleen mee naar de prijs omdat het anderen helpt maar ook omdat het goed kijkt naar hoe de eigen IT-activiteiten zo duurzaam mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Marco Spoel, groene-IT-expert bij Essent: ‘Bij Essent zoeken we constant naar de balans tussen duurzaamheid, functionaliteit en kosten van IT-faciliteiten. Een speciaal team bepaalt de richtlijnen voor inkoop en toetst het effect van het beleid. Dat Essent Het Nieuwe Werken heeft omarmd, helpt fors. Zo zijn desktops vervangen door energiezuiniger laptops, is er bijvoorbeeld meer video-conferencing en minder uitstoot voor woonwerkverkeer. Ook heeft Essent twee datacentra verhuisd naar één energiezuiniger datacenter. Daarbij is maar liefst 93% van het uit de datacentra verwijderde materiaal hergebruikt.’

01 september 2014

Stemmen voor de Computable Awards

Samen met Essent zijn nog 4 andere bedrijven en instellingen genomineerd door de vakjury. Dat zijn Amadeus, Digibewust, IT4Kids en Switch Datacenter. De komende periode dingen alle genomineerden naar de stemmen van het grote publiek. De ranglijst van de jury en het aantal publieksstemmen bepalen elk voor de helft welke genomineerde de award ontvangt. De Computable Awards worden uitgereikt op 6 november.

meer over: MVOzoninnovatiesponsoringGeplaatst: 01 september 2014