Amsterdam verlengt samenwerking met Essent

16 april 2014

Essent mag nog een jaar lang openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s plaatsen in Amsterdam. De gemeente verlengde ook met de combinatie Nuon/Heijmans het contract. Dat betekent dat Amsterdammers die elektrisch willen rijden en een oplaadpunt op straat nodig hebben ook het komende jaar bij deze partijen terecht kunnen. Voor 2016 moet het aantal punten in de openbare ruimte zijn uitgebreid naar 2.000.  

Op dit moment bestaat het Amsterdamse openbare oplaadnetwerk uit 900 oplaadpunten, waarvan 400 van Essent. Deze punten zijn vrijwel allemaal geplaatst op verzoek van elektrische rijders. Op de drukste locaties zijn extra punten geplaatst om de groei aan elektrische voertuigen de ruimte te bieden.  

green-car-elektrisch-rijden.jpg

De vraag naar laadpunten neemt toe omdat er steeds meer elektrische auto’s in de stad rondrijden. Het aantal geregistreerde elektrische voertuigen in Amsterdam is het afgelopen half jaar meer dan verdubbeld van 750 voertuigen naar bijna 1.600. Dit jaar komen er ook weer nieuwe modellen op de markt, zoals de Nissan eNV200 en de Volkswagen e-Golf. Ook de eerste maanden van 2014 laten een stijging van het aantal verkochte elektrische voertuigen zien.

Sinds de start van het contract in 2011 zijn de oplaadpunten intensief gebruikt. Zo hebben er in totaal 250.000 laadsessies plaatsgevonden waarin 2.500.000 kWh is geladen. Dit staat gelijk aan meer dan 12.000.000 schone kilometers, zo’n 305 keer een rondje om de aarde! Daarmee is circa 2.160.000 kg CO2 vermeden en een significante bijdrage geleverd aan de luchtkwaliteit in Amsterdam. Inmiddels weten per maand 3.000 individuele gebruikers het Amsterdamse netwerk te vinden.  

16 april 2014

Laadpalen

De laadpalen die Essent plaatst kunnen twee auto's tegelijkertijd opladen. Ook kunnen ze gegevens uitwisselen met elektrische auto's over hoe lang en hoeveel groene stroom er is opgeladen. Voordeel is dat bezitters van een elektrische auto met zowel een oplaadpas als een applicatie op hun smartphone het opladen kunnen starten en stoppen. Via deze applicatie kan ook 'oplaadinformatie' worden bekeken en beschikbare laadpalen in de buurt worden gezocht.

Bezitters van een elektrische auto kunnen bij Essent een abonnement afsluiten, waarmee ze toegang krijgen tot alle laadpunten in Nederland. De laadpalen van Essent in Amsterdam worden geplaatst door installatiebedrijf Strukton Worksphere.  

meer over: elektrisch_rijden


Geplaatst: 16 april 2014