Winter op komst: gasverbruik ondernemer acht keer hoger

03 december 2013

Den Bosch – De meteorologische winter is afgelopen zondag begonnen. Vanaf deze week lijkt er toenemende kans op ijsbloemen op etalageruiten, bevroren radiatoren in bedrijfshallen en verkleumde medewerkers achter bureaus. Om dit soort situaties te voorkomen, verbruiken ondernemers acht keer zoveel gas in de winter om hun panden te verwarmen dan in zomer.

Dat blijkt uit een analyse van Essent naar seizoensinvloeden op het gasverbruik* van het midden- en kleinbedrijf. Het gasverbruik in de winter ligt twee keer hoger dan in de herfst en lente. Essent is een Facebook-actie gestart om bibberende medewerkers te voorkomen.

03 december 2013

Verwarming

Gas is in Nederland een belangrijke bron van verwarming van kantoor- en winkelpanden. De thermostaat één graad hoger zetten betekent 7 procent meer gasverbruik. Door warm te kleden, kan de verwarming tijdens kantooruren op 18 of 19ºC. Als het pand gesloten is, kan de thermostaat een stuk lager: 15ºC is dan voldoende.

03 december 2013

Energiezuinige maatregelen tegen kou op het werk

Verwarming is vaak een grote energiekostenpost voor ondernemers. Echter als een werkplek te koud is, kunnen medewerkers minder goed presteren en zelfs ziek worden. Er zijn energiezuinige maatregelen, waarmee ondernemers kunnen zorgen dat hun medewerkers en klanten er in de winter toch warmpjes bij zitten. Bijvoorbeeld:

  • Plaats radiatorfolie of een warmteschild tussen radiator en buitenmuur. Dit voorkomt warmteverlies via straling door de muren.
  • Isoleer de ramen. Raamisolerende folie houdt in de winter warmte binnen en kou buiten. Dit kan ondernemers energiewinst opleveren door 30 procent lagere kosten voor verwarming.
  • Door iedere dag 15 minuten enkele ramen open te zetten - met de verwarming uit-, komt er droge buitenlucht binnen, die beter te verwarmen is dan vochtige lucht en dus minder energie vergt.
03 december 2013

Facebook-actie Warm Welkom

Klappertanden op de werkplek in de winter is onnodig. Op de Facebook-pagina van Essent kunnen medewerkers die toch in de kou zitten door hun collega’s worden aangemeld. De medewerker met de sterkste motivatie wordt opgewarmd met een ‘Warm Welkom’, bestaande uit een UGG-pakket, koek en zopie op het werk en een tegoedbon voor RaamIsolatie van Essent. Vooral gastheren-en dames kunnen het zwaar hebben. Volgens de Facebook-fans van het energiebedrijf is de entree namelijk de koudste ruimte op het werk.

Winter op komst: gasverbruik ondernemer acht keer hoger

 *Gebaseerd op een jaarverbruik 11.000 m3 in een standaard jaar

meer over: energiebesparing


Geplaatst: 03 december 2013