"Tendentieuze aanval Wise helpt verduurzaming in Nederland niet"

24 mei 2013

De milieugroep Wise roept de HIER klimaatcampagne op om de sponsorrelatie met Essent te beëindigen. Essent en HIER zouden niet bij elkaar passen omdat het energiebedrijf zich niet voldoende committeert aan het opwekken van duurzame energie. Dat is onzin, aldus Essent.

WISE opent de aanval in het artikel ‘Milieugroep: Sponsor Essent past niet bij klimaatorganisatie’ in dagblad Trouw van 21 mei. Daarin wordt uitvoerig stilgestaan bij het aanbod van groene stroom in Nederland. Essent wordt in het artikel door Wise onterecht betiteld als niet groen genoeg. Wise “vindt dat alleen energiebedrijven die hoofdzakelijk in Nederland geproduceerde groene stroom leveren, echt groen zijn”, zo valt er te lezen.

24 mei 2013

Meer dan 80% groene stroom komt uit Nederland

Met onze producten voldoen we aan dit criterium: groene stroom van Essent was in 2012 voor tenminste tachtig procent afkomstig uit Nederland, en het product ‘WindStroom’ is een product dat honderd procent is opgewekt met windenergie in Nederland.

24 mei 2013

Essent is grootste producent van groene stroom

Bovendien produceert Essent al sinds 1995 zelf groene stroom in Nederland. In 2011 was Essent de grootste groene stroomproducent van Nederland. Ook in 2012 produceerden we opnieuw veel groene stroom met duurzame biomassa en wind in Nederland. Daarmee verwachten wij onze leidende rol als grootste groene producent van Nederland vast te houden. Zo draagt Essent bij aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Dit in tegenstelling tot bedrijven die alleen maar groene stroom verkopen via Garanties van Oorsprong en zelf dus helemaal niets produceren.

24 mei 2013

Essent en HIER werken aan échte groene stroom

Omdat onze groene stroom producten voor meer dan 80 procent in Nederland geproduceerd zijn, voldoet Essent ook aan het criterium van HIER om partner te worden. De samenwerking tussen Essent en HIER is gericht op het bevorderen van energiebesparing en echte groene stroom uit eigen land. De onterechte aanval van Wise op deze samenwerking helpt de energietransitie dan ook niet vooruit.

24 mei 2013

Maar: fossiele brandstoffen blijven nodig

Wise focust slechts op een klein deel van de Nederlandse energievoorziening: de productie van groene stroom in Nederland is onvoldoende om de totale vraag naar elektriciteit te dekken. En 16 procent duurzame energie in 2020 betekent nog steeds 84 procent conventioneel opgewekt.

Ingrid Pouw

Zo ontloopt Wise de discussie over een realistische transitie naar een duurzame energievoorziening in ons land. Want de energievoorziening is alleen duurzaam als deze gelijktijdig betaalbaar en beschikbaar is. Ook als de wind niet waait, en de zon niet schijnt. In de transitie naar een stapje dichter bij een duurzame energievoorziening is efficiënt gebruik van fossiele energie nog altijd noodzakelijk; deze kan op elk moment van de dag worden geleverd.


Ingrid Pouw
Essent, Directeur Corporate Affairs


Deze ingezonden brief werd donderdag 23 mei gepubliceerd in dagblad Trouw.  

Relevante links
www.essent.nl/duurzaam

meer over: Groene_StroomHIER

Geplaatst: 24 mei 2013