Stroom opwekken met aardappels

07 oktober 2013

Kun je stroom halen uit aardappelschillen? En hoe werkt dat dan? En welke vakken moet je kiezen om dat te leren? Om antwoord te krijgen op deze en vele andere vragen bezochten ongeveer 300 kinderen en hun ouders zondag de 100% biomassacentrale van Essent in Cuijk. Tijdens de Essent en Quest-Juniordag konden de bezoekertjes ervaren hoe leuk, interessant en belangrijk wetenschap en technologie zijn.

Stroom opwekken met aardappels

Ieder jaar wordt in oktober het Weekend van de Wetenschap georganiseerd. Musea, onderzoeksinstellingen, universiteiten en tal van andere organisaties openen hun deuren voor het brede publiek. Bezoekers krijgen een uniek kijkje in de keuken. In 2012 hebben ruim 100 instellingen meer dan 100.000 bezoekers ontvangen en dit jaar openen zelfs ruim 140 deelnemers hun deuren. Quest en Essent nodigden voor Het Weekend van de Wetenschap speciaal alle Quest-lezers uit voor een spannende rondleiding in de centrale in Cuijk.

07 oktober 2013

Mini-lab

Samen met hun ouders kregen de kinderen een rondleiding door de centrale. In een mini-laboratorium deden ze zelf energieproefjes. De kinderen leerden onder andere om zelf een batterij te maken. Een hele bijzondere batterij, namelijk van aardappels. Labjas aan, bril op en proberen maar! “Ik dacht dat het saai zou zijn in zo’n centrale, maar het was superleuk en ik heb er veel van geleerd”, aldus een van de bezoekertjes.

Zelf stroom opwekken met aardappels?
Download de pdf: Aardappelpower

Stroom opwekken met aardappels
07 oktober 2013

Een stapje dichterbij

De Juniordag past bij de kijk van Essent op een duurzame energietoekomst. De energievoorziening in Nederland moet duurzamer. Daarover zijn we het allemaal eigenlijk wel eens. Maar de weg er naartoe, daarover lopen de meningen uiteen. Een duurzame energietoekomst bereiken we namelijk niet in één klap maar alleen stap voor stap. Als bij toverslag de omschakeling maken is geen reële optie. Want terwijl we werken aan 100% duurzame energievoorziening, moet thuis wél het licht blijven branden, en hoort de energierekening betaalbaar te blijven. Dus moeten we de komende tientallen jaren nog gebruikmaken van gas en steenkool in onze energievoorziening. Maar wel op een verstandige manier, bijvoorbeeld door ze in steeds efficiëntere centrales zo effectief mogelijk in te zetten. En ondertussen hard te blijven werken aan meer duurzame stroom, zoals in de centrale in Cuijk.

07 oktober 2013

Bio-energie in Cuijk

Met de 100% biomassacentrale in Cuijk doet Essent samen met partners uit andere sectoren (zoals chemie en agro) onderzoek naar de bio-based economy, waarbij wordt gekeken naar optimale benutting van biomassa en inzet van restwarmte. In de toekomst, zullen verschillende componenten uit biomassa gehaald worden. Op die manier kunnen uit eenzelfde hoeveelheid biomassa zowel energie als andere producten gemaakt worden voor bijvoorbeeld chemische industrie. Hierdoor wordt onze economie nog duurzamer.

07 oktober 2013

Over Quest

Quest is het grootste populair-wetenschappelijke tijdschrift van Nederland. Koop Quest en je weet het: je krijgt boeiende, betrouwbare antwoorden op vragen waarvan je hoopt dat je ze zelf had kunnen stellen en waar je in elk geval het antwoord op wilt weten. De wetenschappelijke onderbouwing van het antwoord – en daarbij vooral de manier waarop die wordt opgeschreven, is de essentie van Quest. Serieus en onderhoudend. Mooi vormgegeven, met intrigerende fotografie en illustraties. Quest heeft al bijna 10 jaar een enorm bereik (meer dan 1,1 miljoen). Voor meer informatie: www.quest.nl.

meer over: biomassaGeplaatst: 07 oktober 2013