Particulieren ‘adopteren’ zonnepanelen op bedrijfsdaken

18 juli 2013

Zonnepanelen zijn nu ook binnen bereik van de meer dan de helft van de Nederlanders die niet over een eigen dak beschikken. Dit wordt mogelijk doordat bedrijven hun lege daken ter beschikking stellen voor het plaatsen van zonnepanelen van particulieren. Behalve voor mensen die in flats, appartementen of huurhuizen wonen, zijn deze zonnepanelen ‘op afstand’ ook geschikt voor wie geen gunstig gelegen dak heeft of voor wie het niet mooi vindt om glimmende panelen op het dak te hebben.  

ZonOpAnderDak

De stroom die de panelen van particulieren opwekken, wordt gebruikt door eigenaren van de daken. Die betalen de reguliere stroomprijs voor de geproduceerde energie, wat als rendement wordt uitgekeerd aan degenen die in de panelen hebben geïnvesteerd.  

18 juli 2013

Bedenker woont zelf 2 hoog in Amsterdam

Het concept is bedacht door Sven Pluut toen hij als inwoner van Amsterdam op 2 hoog achter zelf zonne-energie op wilde wekken maar geen eigen dak had. Pluut richtte vervolgens de stichting 1miljoenwatt op. Hij kwam in contact met energieleverancier Essent die de behoefte bij haar klanten herkende. Samen samen gingen ze op zoek naar een proefproject.  

18 juli 2013

Proefproject bij voldoende deelname

Dat is er nu: dankzij de medewerking van FC Groningen en de gemeente Groningen komen er op het dak van voetbalstadion Euroborg 1.120 panelen te liggen. De voetbalclub neemt de stroom af die hierbij wordt opgewekt. Het dak wordt definitief omgebouwd als er voldoende particulieren zijn die aan het project willen meedoen.  

18 juli 2013

Jaarlijkse zonnerente en na 24 jaar de investering retour

Pluut legt uit: ‘Een zonnepaneel op de Euroborg, of eigenlijk ‘ZoNbligatie’, kost 550 euro. De stroom die een paneel opwekt, wordt afgenomen en betaald door FC Groningen. Bezitters van een ZoNbligatie krijgen er ieder jaar ‘zonnerente’ voor terug. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar - net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Na 24 jaar krijgen deelnemers daarnaast hun inleg terug.’  

18 juli 2013

Iedereen kan meedoen

Business Developer Ludo Andringa van Essent vult aan: ‘Voordeel van zonnepanelen-delen is dat echt iedereen mee kan doen. Ook voor wie wél over een (geschikt) dak beschikt maar dit liever niet door panelen wil ontsieren. En, bij een verhuizing gaat je zonnepaneel gewoon ‘mee’ natuurlijk.’  Geplaatst: 18 juli 2013