Essent zet zich in voor bosbehoud en biodiversiteit

15 februari 2013

Essent neemt deel aan een pilot om CO2-emissierechten in te zetten om ontbossing en degradatie van biodiversiteit in de tropen tegen te gaan. Daartoe heeft Essent tijdens een bijeenkomst van Leaders for Nature op 5 februari een Letter of Intent ondertekend.

15 februari 2013

Ontbossing in ontwikkelingslanden tegengaan

Het initiatief sluit aan op het REDD+ programma van de Verenigde Naties dat zich richt op het tegengaan van ontbossing in ontwikkelingslanden. REDD staat voor Reducing Emissions from Deforestation en Degradation, oftewel het verminderen van CO2 door tropische bossen te beschermen tegen kap. De + staat voor de extra stap die het initiatief wil zetten. ‘Het gaat niet alleen om de bossen en wildlife. De sociale omstandigheden van de lokale bevolking moeten er ook op vooruit gaan’, legt Chris Arthers, Corporate Responsibility consultant bij Essent, uit. ‘Met geld uit CO2-certificaten kan REDD+ bijvoorbeeld projecten financieren, waarbij boeren geen bos hoeven te kappen om aan vruchtbare landbouwgrond te komen.’

15 februari 2013

Monitoring en certificering betaalbaar en betrouwbaar inrichten

Als onderdeel van deze pilot verwacht Essent bij te dragen aan een bosbehoudproject en te onderzoeken hoe ‘REDD+ certificaten’ in de markt gezet kunnen worden. Tevens zal met de andere deelnemende bedrijven worden onderzocht hoe monitoring en certificering betaalbaar en betrouwbaar kunnen worden ingericht.

15 februari 2013

Initiatiefnemers

Initiatiefnemers zijn IUCN (International Union for Conservation of Nature) en Leaders for Nature, waarvan Essent lid is. Naast Essent ondertekenden het platform voor Biodiversiteit, Ecosystemen en Economie (BEE), Eneco, tapijtsfabrikanten DESSO en Interface Europe, en FMO, de overheidsontwikkelingsbank die de financieringsopties zal onderzoeken. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt het initiatief.

meer over: CO2

Geplaatst: 15 februari 2013