Wereldwijde erkenning voor slimnetwerkproject PowerMatching City

25 juni 2012

 PowerMatching City, het smart grid project in het Groningse Hoogkerk waaraan ook Essent deelneemt, behoort tot de honderd duurzaamste projecten ter wereld. Dat werd deze week bekend tijdens Rio+20, de VN-conferentie voor Duurzame Ontwikkeling in Rio de Janeiro. Daar bleek dat PowerMatching City is opgenomen in de Sustainia100, de lijst met de innovatiefste projecten voor een duurzame samenleving.

Sustainia

In de lijst staan projecten uit 56 landen op 6 continenten. De lijst is samengesteld door Sustainia, een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties en enkele multinationals. Sustainia werkt aan inspirerende, internationale oplossingen voor een duurzame wereld. De organisatie wordt geleid door Arnold Schwarzenegger.

25 juni 2012

PowerMatching City: eerste smart-grid-gemeenschap ter wereld

PowerMatching City is de eerste real-life smart-grid-gemeenschap ter wereld. Daarmee speelt het Groningse project een belangrijke rol in de wereldwijde ontwikkeling van intelligente netwerken en de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Het project heeft aangetoond dat het mogelijk is om een intelligent energienetwerk te creëren met bijbehorend marktmodel en met gebruik van bestaande technologieën. Met het systeem kunnen consumenten onderling elektriciteit uitwisselen en tegelijkertijd het comfortniveau op hetzelfde peil houden. Het PowerMatching City project wordt uitgevoerd door ECN, Essent, HUMIQ en KEMA samen.

25 juni 2012

Samen werken aan een duurzame energievoorziening

Marcel Eijgelaar, vanuit bij het project Essent betrokken, is trots op de erkenning: ‘Hoogkerk is een relatief klein, maar geavanceerd project. Het is dan ook uniek, omdat de energievoorziening niet langer van één kant gestuurd wordt. Consumenten worden meer partner dan afnemer: je zorgt met alle partijen samen voor een goede en groene energievoorziening.’ Gezien de succesvolle eerste resultaten is PowerMatching City inmiddels uitgebreid. De vervolgfase richt zich op de effecten van uitbreiding (van 25 naar circa 50 huishoudens), betrokkenheid van de consument en het effect van de introductie van 'real-life'-voorstellen aan de klant, ontwikkeld door Essent.

25 juni 2012

Utrechtse Cargohopper ook op de lijst

Naast PowerMatching City is nóg een Nederlands project opgenomen in de toplijst van Sustania. Dat is de Utrechtse Cargohopper, een vrachtwagentje op zonnecellen dat bedrijven in de binnenstad via een slim logistiek systeem bedient.  

meer over: innovatiesmart_energy


Citaten

  • ‘In PowerMatching City worden consumenten meer partner dan afnemer: je zorgt met alle partijen samen voor een goede en groene energievoorziening.’ Marcel Eijgelaar, project developer Essent

Geplaatst: 25 juni 2012