Vernield Christus-beeld uit Raamsdonk wordt gerepareerd

16 mei 2012

Het 80 jaar oude kruisbeeld van Christus dat begin april door vandalen in het Brabantse Raamsdonk van zijn kruis werd gehaald en beschadigd in een nabijgelegen weiland werd achtergelaten, wordt gerepareerd. De Stichting Restauratie Sint Bavokerk Raamsdonk nam daarvoor het initiatief; energiebedrijf Essent helpt de restauratie te realiseren.

In de nacht van 31 maart op zondag 1 april werd het Raamsdonkse beeld door vandalen van zijn kruis getild. Het gewicht van het gietijzeren beeld verrastte de vandalen. Zij lieten het zware beeld vallen waarbij de sokkel en het beeld beschadigden. De torso is in een weiland gevonden, de beide armen langs de kant van de weg.

Vernield Christus-beeld uit Raamsdonk wordt gerepareerd
16 mei 2012

Kruisbeeld is voor velen een herkenningspunt

Het kruisbeeld hangt al 80 jaar in Raamsdonk en is voor velen een herkenningspunt. Het werd vorig jaar nog door vrijwilligers opgeknapt. ‘In de werkplaats van Essent op de Amercentrale wordt op dit moment het torenuurwerk van de Geertruidskerk uit Geertruidenberg gerestaureerd. Dat gebeurt door vrijwilligers onder begeleiding van een deskundige,’ vertelt Jac Weggen, bestuurslid van de Stichting Restauratie Sint Bavokerk en werkzaam bij Essent. ‘Toen ik hoorde van het parochiebestuur dat men nog geen idee had hoe de reparatie van het Christusbeeld aan te pakken, heb ik voorgesteld dezelfde aanpak als met het torenuurwerk te kiezen. Daarop kwamen positieve reacties.’

16 mei 2012

Reparatie- en restauratieplan wordt opgesteld

Het Christusbeeld is inmiddels naar de werkplaats van de Amercentrale overgebracht. Allereerst wordt een reparatie- en restauratieplan opgesteld dat aan het parochiebestuur, eigenaar van het beeld, zal worden voorgelegd. Om herhaling van deze zinloze vernieling te voorkomen wordt ook gekeken naar een andere bevestiging van het beeld. Wanneer het beeld wordt teruggeplaatst is nog niet bekend.

Geplaatst: 16 mei 2012