RWE/Essent bouwt 'superwindmolens' in Groningen

29 juni 2012

RWE/Essent bouwt in Eemshaven in Groningen aan twee 'superwindmolens'. De turbines hebben elk een vermogen van iets meer dan 6 megawatt. Daarmee behoren ze tot de grootste windmolens van Nederland. Op een van de gondels is zelfs een helikopterplatform aangebracht. Op die manier is zo'n turbine ook bereikbaar bij slecht weer.

Alleen al de gondel van de nieuwe turbines is 22 meter lang, 6,3 meter breed en 7 meter hoog. De wieken reiken tot een hoogte van maar liefst 177 meter. Ter vergelijking: de Utrechtse Domtoren is 112 meter en 's lands hoogste gebouw, de Rotterdamse Maastoren, is 165 meter. Het transport van het uitzonderlijk grote materieel is verzorgd door Wagenborg Nedlift.

Superwindmolen
29 juni 2012

Genoeg groene stroom voor 10.000 huishoudens

Beide turbines samen kunnen ruim 10.000 huishoudens van stroom voorzien. Dat is ruim genoeg voor de inwoners van een middelgrote gemeente als Veendam, Heerenveen of Huizen.

29 juni 2012

Uiteindelijk bedoeld voor plaatsing op zee

Het type megaturbine dat nu geplaatst wordt, is eigenlijk bedoeld voor toepassing op zee, waar de turbines ‘uit het zicht’ zullen staan. RWE/Essent doet nu echter eerst op land ervaring op met bouw, beheer en exploitatie van de turbines. Uiteindelijk moeten er 48 van dit type komen in het door RWE geplande windpark-op-zee Nordsee Ost. Dit park wordt gebouwd op zo'n 30 kilometer van Bremerhaven, ten noorden van het Duitse eiland Helgoland.

29 juni 2012

Inbedrijfsname verwacht oktober 2012

Naar verwachting komen de turbines, die onderdeel zijn van 's lands grootste windpark (Westereems), in oktober 2012 in bedrijf.

29 juni 2012

Foto en video

Bekijk foto's van de windturbines in aanbouw
Bekijk een video van het transport van de windturbines


Geplaatst: 29 juni 2012