Onwetende consument kan tot 50% besparen op stroomverbruik

01 november 2012

Nederlanders hebben geen idee van het eigen energieverbruik: 93% weet niet wat de verschillende apparaten in het huishouden aan energie kosten. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Essent en de HIER Klimaatcampagne. Zo wordt het verbruik van apparaten in de standby-modus flink onderschat (inschatting van de kosten € 42, werkelijke kosten € 70 voor een gemiddeld huishouden). Ook het verbruik van verlichting en de daarbij horende kosten worden lager ingeschat (namelijk op € 75 per jaar, werkelijk zo’n € 120 gemiddeld).

E-inzicht

Energieconsumenten laten een enorm bespaarpotentieel liggen. Door de aanschaf van energiezuinige apparaten en het uitschakelen van de standby-functie kan tot 50% (zo’n € 400 per jaar) op stroomverbruik bespaard worden.

01 november 2012

Essent helpt energieverbruik inzichtelijk te maken

Essent wil consumenten helpen hun energieverbruik inzichtelijk te maken en introduceert daarom E-inzicht. Met behulp van SlimmeStekkers, een app en een website kan iedereen inzicht krijgen in zijn energieverbruik en –kosten per elektrisch apparaat. Zo kunnen consumenten direct zien waar ze energie kunnen besparen.

01 november 2012

Geen idee van stroomverbruik apparaten

TNS NIPO ondervroeg 1.032 Nederlanders naar hun energieverbruik. De ondervraagden bleken geen idee te hebben van het werkelijke energieverbruik en de kosten van veelvoorkomende apparaten in hun huishouden.

01 november 2012

Wasmachine en vaatwasser verbruiken minder…

De wasmachine en de vaatwasser worden door ruim 50% onterecht als de grote energieslurpers van het huishouden gepercipieerd, deze zijn in werkelijkheid een derde goedkoper dan ingeschat.

01 november 2012

…Vloerverwarming meer dan gedacht

Vloerverwarming is een grote kostenpost met € 154 per jaar, 42% is zich niet bewust van deze kosten.

01 november 2012

Aquarium grootste energieslurper

Het waterbed wordt door de respondenten als grootste energieverbruiker gezien (werkelijke kosten gemiddeld € 165 per jaar), deze titel hoort echter bij het tropisch aquarium (€ 220 per jaar).

01 november 2012

Onnodig hoge energierekening

HIER

“Het is opvallend dat veel mensen kostenbewust leven, totdat het gaat over energie. Men blijkt zeer onwetend op dit gebied. Een enorme besparing op energie ligt voor het grijpen, maar wordt door velen niet gepakt. Als een gemiddeld huishouden kiest voor de zuinigste apparaten kan het totale elektriciteitsverbruik tot 50% naar beneden. We roepen mensen dan ook op om eens goed naar de leeftijd van hun apparaten te kijken. Een 10 jaar oude koelkast vervangen door een energiezuinig exemplaar scheelt je ruim € 50 per jaar. Met de juiste keuzes kan een gemiddeld gezin tot wel € 400 aan elektriciteitskosten besparen”, aldus Bart de Voogd, directeur van de HIER Klimaatcampagne. De HIER Klimaatcampagne steunt het initiatief van Essent om consumenten meer inzicht in hun energieverbruik te geven.

01 november 2012

Slimme energietoepassingen bieden inzicht

Dorkas Koenen, directeur Marketing van Essent: “Slimme en makkelijk te hanteren energietoepassingen in en rond het huis zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen voor consumenten en dus ook voor Essent. Het gaat om klanten inzicht bieden in hun verbruik en zo de mogelijkheid geven hun energiekosten bij te sturen. E-inzicht geeft consumenten direct adequate informatie waarmee het eigen verbruik aangepast kan worden.”

01 november 2012

Slimme stekkers meten verbruik

Slimme stekkers worden geplaatst tussen apparaten en/of verlichting en het stopcontact en geven gebruikers inzicht in hun energieverbruik en in de energiekosten per apparaat, zodat zij precies weten waar en op welke manier zij het meeste kunnen besparen. De stekkers sturen de informatie draadloos naar een Hub, die is aangesloten op een router.

01 november 2012

Verbruik en kosten online en via app inzien

Men kan het verbruik en de kosten inzien op een online omgeving en via een app. Essent geeft ook persoonlijke bespaartips om de energiekosten te verlagen en laat zien wat apparaten verbruiken ten opzichte van vergelijkbare apparaten die nu te koop zijn.

01 november 2012

Op afstand apparaten aan- en uitzetten

Daarnaast kunnen elektrische apparaten en verlichting op elk gewenst moment automatisch of zelf aan- en uitgezet worden via de online omgeving of via de app.

01 november 2012

Over de cijfers

De consumentenmeting is gedaan door TNS NIPO, het betreft een onderzoek onder 1032 Nederlanders in september 2012. De gemiddelde verbruikcijfers van veel voorkomende apparaten in het huishouden zijn afkomstig van Milieu Centraal. De verbruikcijfers van de meest energiezuinige apparaten zijn afkomstig van de fabrikanten en in kaart gebracht door HIER Klimaatcampagne.

01 november 2012

Over HIER

De HIER Klimaatcampagne is een initiatief van ruim 30 maatschappelijke organisaties. Hun missie: Nederland betrekken bij het klimaatprobleem. HIER omarmt ieder initiatief dat bijdraagt aan energiebesparing, het gebruik van groene energie en de compensatie van CO2-uitstoot. Samen kunnen HIER en Essent consumenten helpen om klimaatbewuste keuzes te maken, o.a. met de producten en diensten die er nu al zijn, zoals E-inzicht. Dat zijn de ambities van Essent, dat is de missie van HIER. Samen de krachten bundelen voor een groener Nederland.

Relevante links
E-inzichtGeplaatst: 01 november 2012