Mega-schip voor bouw windparken op zee gedoopt

21 mei 2012

RWE Innogy beschikt sinds vandaag over ’s werelds eerste schip dat vier megagrote windturbines kan vervoeren en op zee op een diepte van ruim 40 meter kan opstellen. Het schip, de ‘Victoria Mathias’, is gebouwd in Zuid-Korea. Het heeft rond de 100 miljoen euro gekost.

De eerste klus voor het schip is begin deze zomer de aanleg van het windpark "Nordsee Ost", waar stroom opgewekt zal worden voor bijna 300.000 huishoudens. Dit park wordt gebouwd op zo’n 30 kilometer van Bremerhaven, ten noorden van het Duitse eiland Helgoland.

Mega-schip voor bouw windparken op zee gedoopt
21 mei 2012

Offshore windenergie: energie van de toekomst

Peter Terium, CEO van RWE AG: "Met de doop van de Victoria Mathias luiden wij voor RWE het tijdperk van de commerciële offshore windenergie in de Duitse Noordzee in. En we nemen voor de aanleg van offshore windparken een belangrijk knelpunt weg. Wij hebben offshore windparken nodig om binnen de energieproductie in Europa een ommekeer te weeg te brengen. Daarmee zijn de parken voor RWE een integraal onderdeel van de energielevering van de toekomst."

21 mei 2012

Schip is essentieel voor verwezelijking offshore-plannen

Fritz Vahrenholt, CEO van RWE Innogy, het dochterbedrijf van RWE dat zich richt op duurzame energie, voegt eraan toe: "De Victoria Mathias is het resultaat van een buitengewoon succesvolle combinatie van Koreaans en Europees technisch vakmanschap. Victoria Mathias en haar nog in aanbouw zijnde identieke zusterschip Friedrich Ernestine zijn essentiële onderdelen binnen de aanleg van onze ambitieuze offshore plannen."

21 mei 2012

Over de Victoria Mathias

Het schip is 100 meter lang en 40 meter breed. Het is speciaal ontworpen voor het opzetten van offshore windturbines en is een van de sterkste in zijn soort. Door middel van een satellietgestuurd navigatiesysteem wordt het schip voor bouwwerkzaamheden op zee tot op de centimeter nauwkeurig gepositioneerd. Met zijn uitschuifbare stalen dragers kan het veilig op de zeebodem verankerd worden. De kraan heeft een hijsvermogen van duizend ton. Op de bouwlocatie verandert het schip in een hefeiland van waar af funderingen en windturbines geïnstalleerd kunnen worden.

Geplaatst: 21 mei 2012