'Hackers' bouwen energie-apps voor Essent

08 mei 2012

Een 30 uur durende ‘Hack Battle’ heeft Essent vier energie-apps opgeleverd. Het wedstrijdje ‘app ontwikkelen’ vond plaats tijdens de internationale technologieconferentie The Next Web in Amsterdam. Voor Essent zijn de vier apps de eerste stap naar een co-creatieproces met ontwikkelaars én klanten.

Electric Vampires

In de ‘Hack Battle’ kregen zo’n honderd programmeurs slechts dertig uur de tijd om een app te ontwikkelen. De hackers mochten gebruik maken van data- en communicatieplatforms (zogeheten API’s) die door bedrijven als Facebook, Spotify en KPN ter beschikking waren gesteld. Ook Essent heeft samen met het Amerikaanse bedrijf Tendril een platform beschikbaar gesteld.

08 mei 2012

App bouwen op basis van data uit slimme meter

‘Via een kastje van Essent konden de hackers om de 10 seconden gegevens van een slimme meter uitlezen. Daarnaast hadden we gezorgd voor een schakelbare thermostaat en schakelbare stekkers, zodat de programmeurs deze functionaliteiten in hun app konden combineren’, zegt Lisette Stamsnijder, projectleider Co-creatie bij Essent.

08 mei 2012

Developers zien potentie van slimme meter

De hackersgroepjes maakten uiteindelijk 23 apps voor 11 bedrijven. Vier ervan baseerden hun app op data van Essent. ‘Een superresultaat, want de ontwikkelaars konden er ook voor kiezen iets te maken voor bedrijven als Facebook en Dropbox’, meent Lisette. ‘De developers zien blijkbaar ook dat de slimme meter veel potentie heeft. Ze waardeerden het duidelijk dat wij als energieleverancier aan de battle meededen.’

08 mei 2012

Energiebesparende commando’s uitvoeren met winnende app

Voor de ontwikkelaars van de voor Essent meest geschikte app was er een beloning van 1.000 euro. Die prijs ging naar ‘AM I HOME’. Lisette: ‘Met deze app kunnen gebruikers energiebesparende commando’s uitvoeren. Bijvoorbeeld: als ik 100 meter van huis ben, schakel dan het licht uit.’ Een extra prijs was er voor de energiebesparingsgame ‘Electric Vampires’. De makers daarvan mochten eveneens 1.000 euro verdelen.

08 mei 2012

Hackbattle wordt opgevolgd door pilot met co-creatie

Alle programmeurs zijn bovendien uitgenodigd om mee te doen aan een zogenaamde co-creatiepilot. Essent hoopt dat deze pilot leidt tot een energie-app die ze daadwerkelijk op de markt kan brengen. ‘De hackbattle was voor ons een goede manier om mensen te vinden die ons hierbij kunnen helpen. Een groot aantal developers heeft al toegezegd’, aldus Lisette. Deze pilot, waaraan ook klanten meedoen, start deze zomer.

08 mei 2012

Samen met ontwikkelaars en klanten een app maken

Essent streeft ernaar consumenten slimme energieoplossingen te bieden die inzicht geven in energieverbruik. En zo grip op de energierekening. Met dit uitgangspunt bracht Essent al eerder drie apps uit, namelijk die voor de Verbruiksmanager en de E-thermostaat, en de E-rijden-app. Lisette: ‘Het co-creatieproces met ontwikkelaars én klanten is een nieuwe stap in deze strategie die – als het project een succes wordt – leidt tot een volgende slimme energie-app.’

Geplaatst: 08 mei 2012