Essent en GtS maken groen gas in Haarlem

01 november 2012

In Haarlem is een nieuwe productielocatie voor groen gas opgestart. Nabij de voormalige stortplaats Schoteroog en de waterzuiveringsinstallatie produceert Gastreatment Services (GtS) groen gas. Essent neemt dit duurzame gas af en voedt het in op het gasnet. Het is voor het eerst dat GtS in Nederland een zelfontwikkelde techniek inzet om ook vloeibaar groen gas te maken.

Schoteroog

‘Voor ons is het een bijzonder project, omdat we het groen gas ook in vloeibare vorm kunnen aanbieden’, zegt Mathieu de Bas van GtS. ‘Hiervoor hebben we de zogenoemde GPP Plus®-techniek ontwikkeld, waarmee Liquefied BioGas, ook wel LBG genoemd, kan worden gemaakt. LBG vraagt minder opslagcapaciteit en is te gebruiken als brandstof voor vrachtwagens.’

01 november 2012

Installatie maakt Liquefied BioGas en Compressed BioGas

‘Het LBG kan ook omgezet worden naar CBG (Compressed BioGas), wat als brandstof door bussen en personenauto’s gebruikt kan worden. Het is voor het eerst dat deze techniek in Nederland wordt toegepast’.

01 november 2012

Jaarlijks gas voor 250 auto’s die elk 30.000 kilometer rijden

Jacob Ruiter, directeur Essent Grootzakelijk: ‘Bijzonder is daarnaast dat vanuit zowel een stortlocatie als een waterzuiveringsinstallatie biogas gehaald wordt dat op 1 locatie opgewaardeerd wordt tot groen gas. Het gaat hierbij om een hoeveelheid waar 250 auto’s 30.000 kilometer per jaar kunnen rijden.’

01 november 2012

Essent verkoopt groen gas uit Schoteroog

Essent investeerde in de aansluitleiding tussen de stortlocatie en het gasnet van Liander en verkoopt de komende 10 jaar al het in Schoteroog geproduceerde groen gas.

01 november 2012

Groen Gas Schoteroog genoemd naar voormalige stortlocatie

Groen Gas Schoteroog is genoemd naar de voormalige stortlocatie Schoteroog van Afvalzorg. Aan de stortlocatie zal stortgas worden onttrokken. Daarnaast komt biogas uit de naastgelegen afvalwaterzuivering van Hoogheemraadschap Rijnland. Zowel het stortgas als het biogas worden in de installatie gereinigd en opgewaardeerd tot groen gas van aardgaskwaliteit. Daardoor mag het worden ingevoed op het reguliere gasnet.

01 november 2012

Projectpartners

In het project Schoteroog werken de volgende partijen samen: Essent Grootzakelijk, GtS, Liander, Afvalzorg, Hoogheemraadschap van Rijnland, Provincie Noord-Holland, gemeente Haarlem en Recreatieschap Spaarnwoude.

Relevante links
www.groengasschoteroog.nl

meer over: groen_gas


Citaten

  • "Per jaar produceren we genoeg groen gas voor 250 auto’s die daar elk 30.000 kilometer mee kunnen rijden." Jacob Ruiter, directeur Essent Grootzakelijk

Geplaatst: 01 november 2012