Amsterdamse haven ontvangt grootste lading biomassa

16 mei 2012

In de haven van Amsterdam is een schip aangekomen met de grootste lading biomassa ooit: bijna 47.000 ton houtpellets. Een groot deel van de lading is voor de Amercentrale van Essent.

Het schip, de EgretBulker, meet bijna 33 meter breed en 190 meter lang. De lading is, in deze omvang, een primeur voor de Amsterdamse haven. De houtpellets (in korrels geperst houtzaagsel) zijn bestemd voor energiebedrijf Essent en een centrale van Essent’s zusterbedrijf RWE npower in Groot-Brittannië.

Amsterdamse haven ontvangt grootste lading biomassa
16 mei 2012

Amsterdamse haven is nummer 4 van Europa

De Amsterdamse haven, de nummer 4 van Europa in omvang, is een energiehaven. Dat wil zeggen dat een groot deel van de lading uit olie en kolen bestaat. De haven verwacht de komende jaren fors te groeien in de de verwerking, op- en overslag van biomassa. Zo rekent de haven in 2020 op een overslag van ongeveer 6 miljoen ton in de haven van Amsterdam voor de Noordwest-Europese markt.

16 mei 2012

Biomassa is voor Nederlandse en Engelse centrale

De nu uit Canada aangevoerde lading houtpellets wordt gebruikt voor de productie van duurzame energie: groene stroom in energiecentrales in Geertruidenberg (Amercentrale van Essent) en het Engelse Tilbury (Tilbury power station, RWE npower).

meer over: biomassaGeplaatst: 16 mei 2012