Essent start test opwekken duurzame energie uit nieuwe soorten biomassa

10 januari 2012

Essent start met het testen van nieuwe soorten biomassa in haar centrale in Cuijk. Met ingang van 10 januari worden onder andere gedroogd gras/zeefoverloop, snoeihoutchips en papierslib ingezet voor de productie van groene stroom. De test is onderdeel van de zogenoemde Green Deal ‘Cuijk 2.0’ die Essent sloot met minister Verhagen van Economie, Landbouw en Innovatie om te komen tot meer (innovatieve) duurzame energie.

Biomassacentrale Cuijk

‘In de komende 6 weken gaan we de nieuwe biomassa testen’, vertelt Peter-Paul Schouwenberg, projectmanager Biobased Economy bij Essent. ‘Vervolgens zullen we de tests evalueren en nagaan wat de gevolgen zijn voor de technische installatie van de centrale. Ook de beschikbaarheid van het materiaal en de logistiek rond de nieuwe biomassa zullen we na de tests in kaart brengen. Dit geldt ook voor de mogelijkheid om een warmtenet te koppelen aan de centrale, waarmee omliggende bedrijven kunnen worden verwarmd’. Om een adequaat onderzoek te doen naar een mogelijk warmtenet zal Essent een SDE+subsidie aanvragen.

10 januari 2012

Kansen voor ondernemers in de regio

‘Goed dat er tests met nieuwe soorten biomassa in de centrale worden gedaan’, zegt Michiel van Veen, wethouder in Cuijk. ‘Het biedt ook kansen voor de ondernemers in de omgeving.’

10 januari 2012

Onderzoek optimale benutting biomassa

Naast de praktijktests in Cuijk start Essent ook onderzoek naar optimale benutting (cascadering) van biomassa. Dit betekent dat zoveel mogelijk waardevolle stoffen worden onttrokken aan biomassa voor toepassingen in onder andere medicijnen, voeding en cosmetica. Overblijvende delen worden nuttig gebruikt voor energie- en warmteproductie. Dit vormt de basis voor de zogenoemde ‘bio-based economy’, waarbij Essent betrokken is.

10 januari 2012

Op weg naar bio-based economy

De biobased economy biedt nieuwe mogelijkheden in Nederland voor werkgelegenheid, kenniseconomie, landbouw, chemische/farmaceutische industrie en de energiesector. Door de centrale ligging van Nederland en de sterke logistieke sector heeft Rotterdam de potentie om uit te groeien tot de grootste biomassahaven van Europa.

meer over: biomassaCentrales


Citaten

  • ‘Deze tests bieden ook kansen voor de ondernemers in de omgeving.’ Michiel van Veen, wethouder in Cuijk

Geplaatst: 10 januari 2012