Spotmarkt beïnvloed spreadontwikkelingen

13 januari 2017

Met de start van het nieuwe jaar zijn handelaren zich gaan richten op de ontwikkeling van spreads op de Nederlandse TTF markt. Handelaren hebben de 2016 boeken gesloten met de jaarovergang en nu is het moment om te gaan kijken welke posities onderling van elkaar verschillen in 2017 en deze mogelijk te sluiten met een spread deal. Door deze verhoogde interesse in combinatie met een aantal onderliggende factoren zien we dat de spread markt in beweging is. 

Spread deals worden vooral gebruikt als producten in de markt nog een beperkte liquiditeit hebben en daardoor moeilijk te verhandelen zijn. Als we op dit moment naar de voorkant van de markt kijken zien we dat de liquiditeit voor de maanden februari, maart en april ruim voldoende is. Echter de liquiditeit voor mei en juni is ver te zoeken, wat voor posities binnen Q2 een lastige situatie oplevert. Veel handelaren zullen short zitten in april, wat nog een duidelijke shoulder maand is met mogelijk hoge vraag, en long in de maanden mei en met name juni. Velen zullen deze positie graag sluiten alleen door de beperkte liquiditeit is dit nog niet mogelijk, een spread deal biedt hiervoor een oplossing. Voor een premie ten opzichte van afzonderlijk handelen van de maanden wordt er op hetzelfde moment april gekocht en juni verkocht. 

De spread is tussen april en juni de laatste dagen duidelijk in beweging. Om deze beweging te kunnen verklaren moeten we kijken naar de onderliggende producten, stijgt april zo hard of daalt de prijs van juni? Op 1 januari was de prijs van april 17.60 €/MWh en de juni prijs 17.10 €/MWh, op 11 januari stond de prijs van april 19.15 €/MWh en de juni prijs stond op 17.95 €/MWh. Duidelijk is te zien dat de stijging van de spread veroorzaakt wordt door de hogere prijs die betaalt moet worden om april te kopen. De belangrijkste reden voor de stijging van de april prijs kan gevonden worden in het koude weer dat wordt voorspeld voor aankomende week tot en met einde januari. Doordat de temperaturen wel 5 graden onder het langjarig gemiddelde liggen is er de aankomende dagen veel vraag naar extra gas. Dit gas zal voornamelijk uit Europese storages worden gehaald aangezien Groot-Brittannië nog steeds beperkte capaciteit beschikbaar heeft door onderhoud aan Rough storage. 

De hoge vraag in Europa zelf gecombineerd met de hoge export richting Groot-Brittannië laat de prijzen op de spotmarkt snel oplopen. Dan blijft de vraag, waarom stijgt april dan ook zo sterk mee? 

Mogelijk komt er weer een koude periode in februari, maart of zelfs begin april. In dat geval zal het niveau van de storages nog lager uitkomen dan op dit moment al het geval is wat onzekerheid met zich meebrengt over de leveringszekerheid van gas in april. Als handelaren ergens niet van houden is dit onzekerheid, om dit risico af te denken wordt de prijs naar boven bijgesteld. Op dit moment zien we dat de storages in Nederland op 52% vol zitten, 22% lager dan op 11 januari 2016. Om het nog een stap verder te trekken, de spread tussen zomer 2017 en winter 2017/2018 wordt steeds kleiner aangezien de prijs voor zomer 2017 omhoog gaat. Ook hier spelen storages een essentiële rol, de mogelijkheid dat storages erg ver leeg zullen gaan indien de aankomende maanden koud worden betekent dat er extra veel gevuld moet worden in de zomer van 2017. Deze mogelijkheid wordt direct ingeprijsd en we zien dat de prijs van zomer 2017 omhoog gaat. De prijs van winter 2017/2018 is vrij stabiel. De prijs van deze spread is negatief, er zal geld toegelegd moeten worden om zomer te verkopen en winter te kopen. 

Storages zijn een belangrijke factor in de markt voor het bepalen van de onderlinge verhoudingen tussen de spotmarkt en producten die verder op de curve worden verhandeld. Ook als de levering nog ver weg lijkt te zijn, is de markt er al zeker mee bezig om risico’s af te dekken.

Wilt u fixeren?

Neem dan snel contact op met een medewerker van onze fixatiedesk op telefoonnummer 06-27006498.

Meer lezen?

Terug naar het overzicht

Marktinformatie ontvangen?

Wilt u marktinformatie automatisch in uw mailbox? Meld u dan hieronder aan.


Aanmelden