Rough storage niet beschikbaar deze winter

14 april 2017

Deze week maakte het bedrijf Centrica bekend dat de grootste gasopslag van het Verenigd Koninkrijk om veiligheidsredenen in elk geval tot volgend jaar april niet beschikbaar is voor injectie. De Rough storage is 70% van de totale opslagcapaciteit binnen de gashub NBP van het VK. Het heeft grote consequenties voor de prijsvorming op NBP, maar omdat de markten verbonden zijn met elkaar zal het ook zeker invloed hebben op de prijzen op TTF en Zeebrugge.

Deze grote storages worden gebruikt om in de zomer bij lage vraag het gas op te slaan en in de winter wanneer de vraag groot is weer aan de storage te onttrekken. Het is voor de hand liggend dat de prijzen in de zomer lager zijn dan in de winter. Een deel van het wegvallen van de opslagcapaciteit kan worden opgevangen door de productie in Noorwegen te verminderen. Noorwegen exporteert het grootste gedeelte van hun gasproductie. De meeste productieplatformen kunnen echter hun productie niet terugschroeven en leveren dus een constante hoeveelheid. Alleen de productie van het Troll-platform kan worden teruggeschroefd. Dit is echter niet mogelijk op zeer korte termijn zodat de import van gas uit Noorwegen een vlak profiel kent in de zomer en maandprofiel in de winter.

De vraag is nu of de Rough storage ook na april 2018 weer  in bedrijf genomen kan worden. Er wordt door operator CLS (Centrica Storage Limited) uitvoerig getest en onderzocht  hoe groot de problemen nu zijn. Er zijn veel analisten die vermoeden dat het gasveld, want dat is deze storage uiteindelijk, technisch niet meer gebruikt kan worden en dat investeren om het  technisch wel weer op orde te krijgen economisch niet rendabel is. Het meest voor de hand liggende scenario is dat het gasveld niet meer gebruikt zal worden als storage. CLS zal dan de hoeveelheid gas die nog in het gasveld zit, ongeveer 4,7 miljard kubieke meter, kapitaliseren en het gasveld daarna sluiten. Omdat het gasveld ver leeg is en de  druk in het veld laag zal de productiecapaciteit ook niet erg hoog zijn. Het is zeker minder dan de capaciteit om te onttrekken als de storage gevuld zou zijn. Een eerste inschatting is dat het veld in ongeveer 3 winters zal worden leeg getrokken. 

De verwachting is dat er nu een redelijke overcapaciteit in de zomer zal ontstaan omdat de productie van gas maar deels kan worden teruggeschroefd en dat de prijzen in de zomer ook flink zullen gaan dalen. In de winter zullen prijzen flink omhoog gaan. Dat geldt voor NBP, maar zeker ook voor TTF en Zeebrugge. In de zomer zal Noorwegen de export van gas meer richting het Europese vasteland sturen omdat daar nog wel meer kan worden opgeslagen. In de winter zal Noorwegen meer gaan exporteren naar het VK omdat daar niet genoeg productie is om het wegvallen van Rough te compenseren. Ook zal er in de winter geëxporteerd worden van TTF en Zeebrugge richting het VK. De markt is het nieuws nog aan het verwerken maar verwacht wordt dat de spreads tussen zomers en winters op zeer korte termijn op zullen gaan lopen.

Bron: Gassco, National Grid


Gasprijs raakt weerstandsniveau

Wilt u fixeren?

Neem dan snel contact op met een medewerker van onze fixatiedesk op telefoonnummer 06-27006498.

Meer lezen?

Terug naar het overzicht

Marktinformatie ontvangen?

Wilt u marktinformatie automatisch in uw mailbox? Meld u dan hieronder aan.


Aanmelden