Wekelijkse marktinformatie - 18 oktober 2016

Ontwikkelingen in de energiemarkt zijn bepalend voor de prijs die u voor energie betaalt. Een goed inzicht in deze markt is essentieel voor een optimale energie-inkoop. Essent Grootzakelijk houdt u graag wekelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en deelt met u de prognoses van onze experts.

Lees verder bij één van de volgende onderwerpen:

 • Afgelopen week
  De resultanten van macro-economische cijfers in de afgelopen week waren erg wisselend. Er kwam positief nieuws uit Amerika, waar de economie blijft groeien en het aantal werklozen afneemt. Hoewel consumenten in de VS iets minder vertrouwen hebben in de economie dan werd verwacht zijn de uitgaven van deze consumenten wel hoger uitgekomen. FED president Yellen heeft in haar speech gehint op dat de economie echt goed moet draaien voordat de rente wordt verhoogd. Analisten verwachtten een rente stijging in december maar of die er gaat komen is de vraag.

  In China waren de resultaten minder rooskleurig, het handelsoverschot in september is 13 miljard lager uitgekomen dan werd verwacht. Voornamelijk de export is met 10% gedaald, wat een erg belangrijke bron van inkomsten is voor China. 

  Europa heeft nog wel het ruime monetaire beleid nodig om de economie draaiende te houden. De ECB koopt per maand 80 miljard euro aan staatsobligaties op om de inflatie omhoog te krijgen. Het effect is minimaal, de inflatie in september kwam uit op 0,4% terwijl het doel van de ECB op 2% staat.

  Vooruitblik
  Aankomende donderdag zal de ECB met een rentebesluit naar buiten komen, de verwachting is niet dat er een wijziging in het beleid zal zijn. Groot-Brittannië zal de consumenten prijs index naar buiten brengen over de maand september. Interessant is om te kijken wat de invloed van de sterk dalende Britse pond is op deze cijfers.

 • Euro-USD USD-Euro wisselkoers

  Na de grote schommelingen en duidelijke lijn naar beneden voor de Britse pond over de afgelopen tijd, was de ontwikkeling deze week erg rustig. De koers blijft rond de 1.10 euro per pond handelen.

  De koers van de dollar was deze week een stuk spannender, op donderdag was er een flinke daling door uitspraken van een lokale bank FED president dat er voorlopig geen aanpassing in het beleid zou moeten komen. Op vrijdag en over het weekend steeg de koers door de positieve macro-economische cijfers uit de VS.

 • Brent oil

  Olie
  De ontwikkeling van de olieprijs was deze week erg grillig, de markt is duidelijk op zoek naar een richting en grijpt elk nieuwsbericht aan om een kant op te gaan. De voorgaande weken was er een stijging op de mogelijke productiebeperking van de OPEC, en zelfs president Poetin sprak zijn steun uit. Echter, de directeur van Ruslands grootste energieproducent gaf aan niet mee te willen werken.
  Aan de bullish kant was het positieve nieuws over de Amerikaanse economie, wat de olieprijs liet stijgen. De olievoorraden in de VS lieten een toename zien na 6 weken van afname, de groei was bijna 5 miljoen vaten. De trend van afgelopen week is bearish, de prijs staat nu iets boven de 50 dollar..

  Kolen
  Net als de afgelopen week is de prijsontwikkeling van kolen erg volatiel. De belangrijkste drijfveer is de Chinese markt en het beleid van de regering in Beijing. Hoewel de Chinese overheid zelf beweert dat het niet zo is, reageert de prijs sterk op veranderingen in beleid. Afgelopen week is een verbod ingesteld op de toename van kolenproductie. De prijs liet hierop een stijgende lijn zien.

  Vooruitblik
  Aankomende woensdag zal de API met de verwachte olievoorraden komen en op donderdag de EIA. Door de huidige prijs van boven de 50 dollar zijn een aantal schalieolie producenten weer gaan produceren. Mogelijk laat dit de voorraden toenemen.

 • TTF en Zeebrugge gas

  Korte termijn
  Ondanks het uitzonderlijk warme weekend lieten de prijzen afgelopen week een stijgende lijn zien. De Day-Ahead contracten sloten elke dag hoger en inmiddels boven de 16 €/MWh. De belangrijkste onderliggende fundamental is de short positie op de Nederlandse TTF markt. Bijna elke dag is er meer vraag dan aanbod doordat er veel geëxporteerd wordt richting Groot-Brittannië. Sinds het begin van oktober wordt de BBL pijpleiding gebruikt als alternatief voor de beperkte storage capaciteit in de Engeland. Ook België laat deze stijging zien, door de beperkte beschikbaarheid in Groot-Brittannië zijn er hoge flows door de interconnector vanuit België.

  Lange termijn
  Na een duidelijke correctie van de prijzen aan het begin van de week, in lijn met een correctie op olie en kolenprijzen, was het tweede deel van de week bullish. De prijzen voor cal 17 zijn gestegen van 15.50 €/MWh op afgelopen dinsdag naar 16.40 €/MWh vandaag. Deze stijging is grotendeels door het bullish sentiment vanuit de spot markt in combinatie met stijgende olie- en kolen prijzen. De zwakke Britse pond is meestal een bearish signaal maar die handelde deze week ook erg stabiel.

  Vooruitblik
  De capaciteit van de hierboven beschreven BBL pijpleiding is voor 80% bepaald door lange termijncontracten. Op 1 december komt 50% van deze capaciteit beschikbaar voor veiling aangezien het contract van GasTerra afloopt. Waarschijnlijk wordt de transportcapaciteit meer ingezet op day to day basis om de beperkte storage capaciteit in Groot-Brittannië te compenseren.

 • Elektriciteit

  Korte termijn
  De prijzen op de spotmarkt waren deze week niet zo onder spanning als de weken ervoor. De markten lieten toen een enorme stijging zien door de druk van outages aan centrales in Frankrijk en België. Voor het weekend daalden de prijzen flink, er was ruim voldoende aanbod van renewables en de vraag daalde door warmer weer. Na het weekend stegen de prijzen weer door hogere fuel prijzen en lagere temperaturen.

  Lange termijn
  De ontwikkeling van de lange termijn power markt liet een vergelijkbare lijn zien als de lange termijn gas markt. Voor het weekend daalden de prijzen op sentiment en voldoende aanbod op de spotmarkt. Na het weekend zijn de prijzen weer gaan stijgen door toegenomen gas- en kolenprijzen.
  De liquiditeit op de Nederlandse powermarkt blijft erg dun, dit maakt het lastig voor handelaren om een eerlijke prijs te bepalen voor de producten.

  Vooruitblik
  Aankomende week zal de temperatuur weer gaan dalen wat de vraag naar elektriciteit zal laten stijgen. Ook blijft de vraag hoeveel capaciteit er beschikbaar zal zijn, met name Tihange 3 is onzeker. Deze kerncentrale is in onderhoud en zou als het goed is terug komen. In België worden daarnaast 3 gascentrales in onderhoud geplaatst, komt Tihange niet terug dan is dit een bullish signaal.

 • Dark spread, spark spread

  De ontwikkeling van de dark en spark spread blijft stabiel over de weken. Er is een lichte lijn te zien door de toegenomen fuelprijzen van gas en kolen. De lichte stijging van de CO2 prijs is in het nadeel van kolencentrales en de darkspread, deze stijgt ook iets harder dan de sparkspread die bij gascentrales hoort.

 • Emissierechten

  De prijzen van CO2 credits laat de afgelopen dagen een stijgende lijn zien in samenspel met de toegenomen brandstofprijzen. De verwachting van analisten in de markt is dat de prijs wel zal stabiliseren. Aankomende week zullen er 3,5 miljoen extra credits worden verkocht via veilingen.

 • Disclaimer