Wekelijkse marktinformatie - 29 november 2016

Ontwikkelingen in de energiemarkt zijn bepalend voor de prijs die u voor energie betaalt. Een goed inzicht in deze markt is essentieel voor een optimale energie-inkoop. Essent Grootzakelijk houdt u graag wekelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en deelt met u de prognoses van onze experts.

Lees verder bij één van de volgende onderwerpen:

 • Afgelopen week
  Cijfers van het derde kwartaal van de Britse economie lieten een positief resultaat zien. Dit is het eerste volledige kwartaal na Brexit en werd met spanning uitgekeken wat het effect zou zijn. Op het eerste gezicht lijken de resultaten positief. Er wordt meer geïnvesteerd vanuit de private sector en het consumenten vertrouwen neemt toe onder meer door een verbeterende arbeidsmarkt.

  Europese regeringsleiders geven aan dat Groot-Brittannië geen toegang tot de Europese markt en vrij verkeer van goederen krijgt als het vast wil houden aan het beperken van immigratie. Dit was een van de belangrijkste punten tijdens het Brexit referendum, en de vraag is hoe sterk hier aan vast wordt gehouden door de Britse regering in de onderhandelingen die volgend jaar moeten gaan starten.

  De financiële markten zijn, met name in Amerika, zeer positief gestemd, sinds Trump zijn plannen voor beleidswijzigingen bekend maakt. De laatste dagen is daar een lichte correctie op geweest, maar nog steeds staat de DOW ruim boven de 19.000 op een absoluut hoogtepunt. De stijgende lijn in de index die sinds 2010 zichtbaar is wordt daardoor een vervolg gegeven. 2016 leek een zwak beursjaar te gaan worden voor de index. Het jaar begon op 18.000 punten en op de vooravond van de verkiezingen van 8 november stond de index ook op dit niveau. In de afgelopen weken is de index met meer dan 1000 punten (6%) gestegen.

  Vooruitblik
  Komend weekend stemmen de Italianen over een grondwetswijziging. De uitslag kan van invloed zijn op de stabiliteit in het land en daarmee de euro zone.

  Volgende week komt de ECB met een nieuw rentebesluit en zal ook een knoop worden doorgehakt over het eventueel verlengen van het stimulusprogramma van de centrale bank. Het opkoopprogramma stuit op veel verzet van Noord-Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland. De verbeterende economische omstandigheden in Amerika leidt waarschijnlijk tot een rentestijging van de Fed komende maand. De economische situatie in Europa is nog altijd een stuk minder rooskleurig, dus het ziet er niet naar uit dat de ECB dit voorbeeld gaat volgen.

 • Euro-USD USD-Euro wisselkoers

  Aan de verzwakking van de euro kwam de afgelopen week een einde. De dollar werd aanzienlijk sterker in de weken ervoor door het vooruitzicht van een omvangrijk investeringsprogramma van de nieuwe president Trump. Het korte termijn effect hiervan is gerealiseerd, maar de verwachting is dat als Trump zijn programma gaat implementeren dit verdere versterking van de positie van de dollar gaat betekenen. 

  De koers met de Britse pond is de afgelopen week stabiel gebleven na een periode van verzwakking. De vooruitzichten voor de Londense bankenwereld zien er slecht uit ondanks de pogingen van premier May om de baken gerust te stellen. Ze geeft aan dat ze zich hard zal maken voor een overgangsregeling na Brexit.

 • Brent oil

  Olie
  Deze week staat geheel in teken van de OPEC-bijeenkomst van deze woensdag. Al maanden wordt door OPEC-leden gewerkt aan een strategie om de olieproductie terug te dringen. De halfjaarlijkse bijeenkomst die in Wenen wordt gehouden is in september nog bestempeld als het moment om de plannen te bekrachtigen. 

  Andere factoren hebben momenteel weinig impact op de olieprijs. Zo hadden de cijfers over de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week nauwelijks effect op de olieprijs. Het vertrouwen in een overeenkomst tussen OPEC-landen wisselt de afgelopen week per dag. Ieder commentaar dat door een official of een olieminister wordt gegeven ligt momenteel onder een vergrootglas. Hierdoor schommelt de olieprijs op en neer, zonder dat er een duidelijke trend zichtbaar is. 

  Kolen
  De voorbije week kende de kolenprijs wat stabilisering. De dalende trend die een aantal weken werd ingezet werd voornamelijk ingegeven door de toename van Chinese kolenvoorraden, waardoor voorlopig de grootste stress uit de markt lijkt weggenomen. Toch is er nog voldoende druk op de prijzen omdat er een aanhoudend verschil is tussen vraag en aanbod in Azië.

  Vooruitblik
  De afgelopen weken blijft de onzekerheid groot of er ook daadwerkelijk tot actie wordt overgegaan. Irak en Iran geven al langer kritiek op de plannen en zijn niet voornemens om compleet mee te gaan in de plannen. Saudi-Arabië heeft daarnaast niet het vertrouwen dat een overeenkomst van OPEC-landen wordt gevolgd door Rusland, dat geen lid is van de OPEC en zich dus aan geen enkele afspraak heeft te houden. Analisten verwachten een sterke daling van de olieprijs als er woensdag geen akkoord wordt bereikt, mogelijk tot zo'n $35. De olieprijs steeg door het commentaar van de olieminister van Irak, die zei dat hij optimistisch blijft over de kans van slagen. 

 • TTF en Zeebrugge gas

  Korte termijn
  De voorbije dagen waren bijzonder koud en dit zorgde ervoor dat de spotprijzen omhoog werden gestuwd. De vraag vanuit de UK nam daarnaast toe waardoor er veel gas via de BBL pijpleiding die kant op flowde. Aan het begin van deze week zorgde de situatie ervoor dat het systeem short raakte en de stijging is de laatste dagen dan ook het grootst.

  Lange termijn
  De druk op de spotmarkt lijkt de grootste prijsdrijver voor de lange termijn prijzen. De laatste week van november is bijzonder koud en dat zijn we eigenlijk niet meer zo gewend. De voorbije 15 jaar waren voornamelijk zachte winters die elkaar opvolgden. De kans op een fors koudere winter lijkt met de tijd steeds meer af te nemen. Dat deze dagen zo koud zijn geeft het idee dat de komende winter zo maar eens een koudere periode zou kunnen worden dan een gemiddelde winter in de afgelopen 15 jaar. Dit zet dus ook de lange termijn prijzen iets onder druk, al is het prijseffect minimaal.

  Vooruitblik
  Wel duidelijk is dat de correlatie met olie de afgelopen tijd ver te zoeken is. Dagen waarop olie omhoog handelt kennen een dalende gasprijs en vice versa. Wat dat betreft is het lastiger dan normaal om een richting van gasprijzen in te schatten. 

  Na morgen gaan de temperaturen weer terug naar het lange termijn gemiddelde en zal weer iets van de druk op spotprijzen af komen. 

 • Elektriciteit

  Korte termijn
  Werden de hoge prijzen op Belpex en de Franse spotbeurs EPEX een aantal weken geleden voornamelijk ingegeven door imminente problemen van capaciteitstekort, is deze week de koude de grote boosdoener. De problemen van krapte op de Franse en Belgische markten houden nog tot ver in 2017 aan, en kunnen in combinatie met extreme kou deze winter voor zeer hoge prijzen gaan zorgen. 

  Dat zien we ook in de afgelopen week. Vorige week waren de prijzen flink omlaag in Belgie en Frankrijk doordat de capaciteitsproblemen iets afnamen. De Belpex clearde een aantal dagen gelijk met de APX. Toch stijgt de prijs weer fors in de afgelopen dagen met deze lage temperaturen. De vraag naar elektrische verwarming in Frankrijk en Belgie zorgt voor deze toename.

  Lange termijn
  De liquiditeit op de lange termijnmarkt blijft vrij laag. Prijzen van met name de langere termijn (voorbij de winter) kenden een verdere dalende trend in Nederland en Belgie. Duitse prijzen daarentegen blijven vrij stabiel, waardoor de landenspread afneemt.

  De dalende trend in de CO2 en de ruimte in de spark en dark spreads zorgden daarnaast voor de mogelijkheden voor een verdere daling van powerprijzen.

  Vooruitblik
  In Nederland is de komende maand december voorlopig de laatste maand dat er meer kolencapaciteit beschikbaar is dan capaciteit uit gascentrales. Per 1 januari is er minder kolencapaciteit door onderhoud en in de loop van de eerste helft van 2017 worden twee kolencentrales aan de Maasvlakte gesloten.

  Afhankelijk van de temperatuur kan er bijzonder veel krapte ontstaan op de Franse en Belgische markten in de komende weken. Afhankelijk hiervan kunnen Nederlandse prijzen meestijgen.

 • Dark spread, spark spread

  De ruimte op de dark- en sparkspreads die de afgelopen weken zijn opgebouwd is langzaam aan het verdwijnen. De powerprijzen dalen harder dan de onderliggende commodityprijzen waardoor de spreads mee onderuit komen. Het verschil tussen de dark en spark spread is wel weer iets groter dan een paar weken terug, toen deze historisch klein is geworden.

 • Emissierechten

  CO2 prijzen zijn weer op het niveau van een aantal maanden geleden. De stijging die we sindsdien hebben gezien is in twee weken tijd teniet gedaan en de prijs is weer terug onder de €5. 

  Dit lage niveau hebben we in het voorjaar voor het laatst gezien. In 2015 was de prijs op z'n laagst nog boven de €8. Beleidsmakers zien een prijs van boven de €15 pas echt effect hebben op de CO2 productie in Europa. Het ETS handelssysteem wordt dan ook als zeer inefficiënt beschouwd.

 • Disclaimer