Veilig online regelen van uw energiezaken

Bekijk onze tips

Veiligheid

LET OP! Er gaat een phishing e-mail rond uit naam van Essent, die heel echt lijkt. Het is een e-mail waarin u gevraagd wordt een bedrag over te maken naar een Duits rekeningnummer. Doe dat niet. Klik ook niet op de links en open geen bijlagen. Hieronder staat een voorbeeld van de e-mail.

Image: phishing e-mail

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude. Criminelen proberen op verschillende manieren persoonlijke gegevens te achterhalen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via e-mail en Social Media.

Vreemd verzoek via e-mail?

Wees alert op valse e-mails. Internetcriminelen versturen steeds vaker e-mails, waarmee ze u lokken naar een valse website. Hier laten ze u inloggen, waardoor de fraudeur de beschikking krijgt over uw persoonlijke gegevens.

Tips om een phishing e-mail te herkennen

  • In de e-mail wordt gevraagd om uw persoonlijke gegevens door te geven
  • De e-mail begint met een algemene aanhef zoals 'Beste klant' of 'Geachte lezer'
  • De tekst is in gebrekkig Nederlands geschreven
  • Er wordt gedreigd met maatregelen, zoals het stopzetten van uw account
  • De e-mail komt in uw mailbox met ongewenste post

Zo herkent u een e-mail van ons

  • Kijk naar de afzender. Wij versturen e-mails met als afzender @essent.nl zoals bijvoorbeeld: contactzakelijk@essent.nl
  • Als klant kunt u altijd in Mijn Essent controleren of er sprake is van een factuur
  • Wij vragen onze klanten nooit om te betalen via een link in een e-mail
  • Uw klantnummer staat vermeld in de e-mail
  • U ziet altijd een Essent bankrekeningnummer

Social Media

Ook via Social Media proberen internetcriminelen persoonlijke gegevens te achterhalen. Vooral Twitter wordt ingezet. Internetcriminelen nemen contact op via een ‘nep’ account. Essent heeft drie Twitter-accounts: @essent, @essentnieuws en @werkenbijessent.

Mijn Essent

Mijn Essent is de persoonlijke omgeving van Essent. U kunt hier gemakkelijk uw energiezaken online regelen en uw gegevens inzien en wijzigen. Uit veiligheidsoverwegingen registreert u zich met uw klantnummer en uw e-mailadres. Ook kiest u een gebruikersnaam en wachtwoord.

Beveiligde verbinding

U logt in op Mijn Essent met behulp van SSL verbindingen (Secure Socket Layer). Er ontstaat een beveiligde verbinding tussen de Essent webserver en uw computer. SSL zorgt ervoor dat de berichtenstroom gecodeerd wordt met een sleutel die alleen op de webserver en uw computer bekend is. U herkent een dergelijke verbinding aan de aanduiding HTTPS in de adresregel in plaats van HTTP, waarbij de 'S' staat voor Secure.

Wat kunt u zelf doen

U kunt zelf ook een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om veilig te werken op internet. Zorg ervoor dat de technische beveiliging op orde is, zoals een actuele virusbescherming gecombineerd met een firewall. Overweeg de installatie van een anti-spyware programma. Ga daarnaast zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens en sta uw wachtwoorden niet af.

Vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met onze klantenservice.