Tarieven

 

 

 

Alles over uw energietarieven

U wilt weten wat u voor uw energielevering betaalt? En hoe de energieprijs is opgebouwd? Waar betaalt u eigenlijk energiebelasting voor? Op deze pagina vindt u de antwoorden op uw vragen over uw energietarieven.

 

 

 

Wat zijn mijn huidige tarieven?

Log in op Mijn Essent om uw tarieven in te zien. Bij uw overeenkomst ziet u de kosten voor uw huidige energielevering. 

Energiebelasting

Energiebelasting is een heffing over het verbruik van energie (aardgas, elektriciteit en bepaalde minerale oliën). De hoogte van de energiebelasting wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. De hoogte van deze energiebelasting is voor iedere energieleverancier gelijk. De overheid wil met deze belasting de CO2-uitstoot verminderen en het verbruik van energie terugdringen. 

Meer over energiebelasting

We leggen u graag goed uit wat er allemaal bij de energiebelasting komt kijken, welke bijzondere situaties er zijn en wat de actuele tarieven zijn. 

Meer informatie over energiebelasting

Veelgestelde vragen

Per 1 juli stoppen de Nederlandse netbeheerders met het uitzenden van het ‘toonfrequent-signaal’ voor tariefschakeling over het stroomnet. Dit signaal zorgt er momenteel voor dat uw oude meter schakelt tussen normaal- en daltarief (dag- en nachttarief).

Klanten met dubbeltarief zónder slimme meter worden per 1 juli 2021 automatisch door ons overgezet naar enkeltarief. De klanten die het betreft zijn hierover schriftelijk per brief en/of e-mail door ons geïnformeerd.

De schakeling van conventionele meters wordt gedaan door het uitsturen van een schakelsignaal (het toonfrequentie-signaal) over het elektriciteitsnetwerk. De slimme meters maken geen gebruik van het toonfrequent-signaal omdat software ervoor zorgt dat deze meters schakelen tussen normaal- en daltarief. Het systeem van een schakelsignaal (met name de toonfrequentie-zenders) is verouderd en kostbaar. Dit heeft er toe geleid dat deze manier van schakelen vanaf 1 juli 2021 niet meer wordt toegepast door netbeheerders.

Kunt u vóór 1 juli 2021 nog een slimme meter laten plaatsen, dan blijft u vanaf die datum gewoon gebruikmaken van het dubbeltarief. Indien uw bedrijfsprocessen hoofdzakelijk in de daluren plaatsvinden, dan adviseren wij u om bij uw netbeheerder een versnelde plaatsing van een slimme meter aan te vragen. Neem hiervoor contact op met uw netbeheerder.

NB: enkele netbeheerders zullen kosteloos uw traditionele meter vervangen door een slimme meter, terwijl andere netbeheerders hier de gebruikelijke kosten voor in rekening zullen brengen.

Vanaf 1 juli 2021 rekenen we met het enkeltarief dat hoort bij het huidige energiecontract en leveringsvoorwaarden*. Na 1 juli krijgt u van ons een schriftelijke bevestiging van dit enkeltarief. 

Let op: alleen het tarief van kleinverbruik elektriciteit aansluiting(en) van uw traditionele meter wijzigt in enkeltarief. Dit heeft geen invloed op eventuele grootverbruik aansluitingen en kleinverbruik aansluitingen met een slimme meter onder uw contract.

* De Commodity prijs voor enkeltarief (Enkel Uren) komt tot stand door een standaard verhouding van Hoog en Laag Uren, te hanteren in relatie tot de Commodity prijs voor Hoog Uren en Laag Uren. Wij hanteren voor Enkel Uren een verhouding van 65% Hoog Uren en 35% Laag Uren.

 

Op het stroometiket zie u in één oogopslag welke energiebronnen we gebruikt hebben voor uw stroom in 2020. 

Bekijk hier alle informatie. 

In uw overeenkomst staan de tarieven vermeld die u betaalt. Als u tarieven heeft afgesproken voor normaal- en daltarief, kunnen wij u niet factureren tegen het enkeltarief.

Energiebelasting is een heffing over het verbruik van energie (aardgas en elektriciteit). De hoogte van de energiebelasting wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. De hoogte van de energiebelasting is voor iedere energieleverancier gelijk. De overheid wil met deze belasting de CO2-uitstoot verminderen en het verbruik van energie terugdringen.

Meer informatie over energiebelasting.

Wanneer u vroegtijdig uw overeenkomst beëindigt, brengen wij een opzegvergoeding in rekening. Voor grootverbruik en kleinverbruik stellen we een eenmalige factuur op.

Het weer, productieaanbod, veel of weinig voorraad, de olieprijs, het prijsniveau en geopolitieke ontwikkelingen bepalen de hoogte van de energieprijzen op het moment van inkoop. 

Enkel- en dubbeltarieven

Enkeltarief betekent dat u 24 uur per dag hetzelfde tarief betaalt voor elektriciteit. Bij dubbeltarief maakt u gebruik van zogenaamde normaal- en daltarieven. Tijdens de daluren betaalt u een lager tarief. In heel Nederland geldt het daltarief voor alle uren in het weekend en tijdens feestdagen. De ingangstijd van de daluren op werkdagen verschilt per provincie:

Noord-Brabant en Limburg, ma t/m vrij:

Normaaltarief 7.00 uur - 21.00 uur

Daltarief 21.00 uur - 7.00 uur

Overige provincies, ma t/m vrij:

Normaaltarief 7.00 uur - 23.00 uur

Daltarief 23.00 uur - 7.00 uur

De beste energieprijs voor uw bedrijf

Nog geen klant? Check uw aanbod

We zijn blij dat u Essent overweegt! We maken graag een mooi aanbod voor u. Bel ons via:

Image: Contact met Essent0900 600 9 600

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur


Bekijk online uw tarief

Online uw tarief bekijken is net zo makkelijk. In een paar minuten stelt u uw aanbod samen en ziet u uw actuele prijs. Zo kunt u uw offerte ophalen of zelfs uw contract afsluiten.

Bekijk online mijn tarief.

Al klant? Doe de ContractCheck

Is uw energieverbruik veranderd of loopt uw contract af, dan is het goed te checken of uw energiecontract nog past bij uw situatie. Wij helpen u daar graag bij! Bel ons voor een gratis check van uw contract via:

Contact met Essent073 - 850 1463

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur


Let op de dagprijs

Elke dag veranderen de tarieven. Vergelijkt u offertes, dan is het belangrijk dat u twee offertes gebruikt die op dezelfde dag gemaakt zijn.