Contract essent zakelijk

 

 

Alles over energiebelasting

Wat is energiebelasting en waarom moet u dit eigenlijk betalen? En welke regelingen zijn er beschikbaar? Op deze pagina vindt u alles over energiebelasting. 

 

 

Wat is energiebelasting?

Energiebelasting is een heffing over het verbruik van energie (aardgas en elektriciteit). De hoogte van de energiebelasting wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. De hoogte van deze energiebelasting is voor iedere energieleverancier gelijk. De overheid wil met deze belasting de CO2-uitstoot verminderen en het verbruik van energie terugdringen.  Welke info hebben we van u nodig?

  Omdat Essent namens u afdracht aan de belastingdienst moet doen, hebben we enkele gegevens van u nodig. Zo vragen we u of uw pand een verblijfsfunctie heeft. Met een verblijfsfunctie heeft u recht op heffingskorting op de energiebelasting op elektriciteit. Geef ook aan ons door of u blokverwarming heeft. Met blokverwarming heft de belastingdienst via Essent een vast tarief over het totale verbruik.

  Daarnaast bent u wettelijke verplicht twee of meer aansluitingen die - naar omstandigheden - tot één WOZ object behoren te clusteren. Hierbij geldt de eis dat deze onder één gebruiker, één eigenaar en binnen één gemeente vallen. De producten gas en elektra kunnen niet met elkaar geclusterd worden. Het voordeel voor u is dat het totale volume van alle aansluitingen in het cluster eenmalig de energiebelastingzones doorloopt. Hierdoor komt het volume sneller in de volgende zone.    

  Verblijfsfunctie toegelicht:

  Naast de kosten voor uw energieverbruik, brengen we u ook energiebelasting  en opslag duurzame energie in rekening. Dat doen we namens de Belastingdienst.
  De energiebelasting bestaat uit twee delen:
  • Het bedrag dat u aan energiebelasting betaalt voor elektriciteit en/of gas;
  • En eventueel een vermindering voor elektriciteitsaansluitingen met een verblijfsfunctie. 
  Zo’n vermindering krijgt u alleen als het onroerende object waarvoor u elektriciteit afneemt  een zogeheten ‘verblijfsfunctie’ heeft.

  Blokverwarming toegelicht

  Voor de juiste berekening van de energiebelasting is het belangrijk dat we weten of uw gasaansluiting wordt gebruikt voor ‘installatie van blokverwarming’. Met blokverwarming heft de belastingdienst via Essent een vast tarief over het totale verbruik.