Veelgestelde vragen

November 2015

Energiemarkt

Hoe was de afgelopen oktobermaand qua weer?
Oktober had qua weer twee gezichten. Na een relatief koude septembermaand volgde een eveneens koud begin van oktober. Rond het midden van de maand kwam de temperatuur zelfs vrijwel nergens boven de 10°C uit. Records sneuvelden in Limburg; op 13 oktober kwam het in Ell voor het eerst dit seizoen tot vorst in Nederland, en in Maastricht werd het op 14 oktober slechts 4,0°C. Nooit eerder was het vóór 23 oktober al zo koud. 

Daarna kroop de temperatuur flink uit het dal. Op 27 oktober mocht Maastricht met 20,6°C zelfs nog een officiële warme dag bijschrijven. Dankzij deze warme eindspurt kwam deze oktobermaand, met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 10,1°C, maar nét onder het normale niveau uit. 

Hoe anders was dat in de rest van Europa. In West-Rusland en in sommige delen van Noord- en Oost-Europa was het in oktober op bepaalde momenten 5 tot 10 graden kouder dan gemiddeld. 

Bron: www.weer.nl

Hoe is het verband tussen temperatuur en energieprijzen?
Uiteraard drijven lage temperaturen in de koude herfst- en wintermaanden de energieprijs op doordat we meer stoken. Het omgekeerde is ook waar. Zo kwam 2014 bij het KNMI in de boeken terecht als het warmste jaar in 3 eeuwen. Dat vertaalde zich meteen in een lagere gasvraag en dus ook een lagere gasprijs. 

In de zomer is het verband tussen temperatuur en energieverbruik overigens precies tegengesteld; hoge temperaturen zorgen dan doorgaans voor een hoger energieverbruik en een hogere energieprijs. De boosdoeners: airco’s en koelkasten.

Bron: www.gasterra.nl

Speelt alleen de temperatuur een rol?
Nee. Soms is het verband tussen de weersomstandigheden en de prijzen van energie ook indirect. Zo stokte de Australische kolenexport in 2012 door de overstromingen in dat land. Het gevolg: meer schaarste en een dalende kolenprijs. 

Wat zijn de voorspellingen voor aanstaande winter?
Alle weerspreuken en lange termijnvoorspellingen ten spijt: daar valt weinig zinnigs over te zeggen. De analisten van Essent kijken nooit verder vooruit dan twee weken, simpelweg omdat de ervaring leert dat voorspellingen voor daarná doorgaans hoogst onbetrouwbaar zijn.

Sowieso zal het winterweer dit jaar weinig invloed hebben op de gasprijs, voorspelde ABN AMRO recent; Europa kent momenteel een enorme gasvoorraad, het aanbod van alternatieve energie is groter geworden, en het recente gasakkoord tussen Oekraïne en Rusland zorgt voor rust op de markt. 

Bron: www.fd.nl