Warmte veroorzaakt sterke pieken in stroomprijs

nieuws&actualiteit1_flow-based-marktkoppeling_lp-460x155.jpg

We hebben een hete zomer: de temperaturen liggen al maanden boven het gemiddelde in grote delen van Europa. Dit zorgde in juli al voor flinke stijgingen van de stroomprijzen op de dagmarkt, zegt Senior Analyst Maarten Tielen. “En ook nu zien we de prijs weer flink oplopen.” 

Het warme weer beïnvloedt de stroomprijzen op een aantal manieren, legt Senior Analyst Maarten Tielen van Essent uit. “De vraag naar elektriciteit stijgt met warm weer door het gebruik van airconditioning en extra koelkasten. Vooral tijdens kantooruren, als de airo’s op volle toeren draaien, is de vraag fors hoger.”

Koelwaterproblemen

Ook aan de aanbodkant heeft de hitte veel invloed. Maarten: “In Frankrijk is flink wat productiecapaciteit weg gevallen doordat kerncentrales zijn stil gelegd of noodgedwongen moeten terugschakelen. Deze en andere elektriciteitscentrales worden gekoeld met rivierwater. Door de warmte is de waterstand laag en de watertemperatuur hoog. Het opgewarmde water mag niet geloosd worden, omdat de rivier dan té warm zou worden.” Resultaat is dat extra stroom moet worden opgewekt met duurdere centrales, en dat de prijs oploopt door het teruggevallen aanbod.

Marktkoppeling versterkt het prijseffect

“Door de invoering van de flow-based marktkoppeling reageert de Nederlandse markt bovendien sterker op die van ons omringende landen”, gaat Maarten verder. “Dus ook op de capaciteitsproblemen in België, waar 2 kerncentrales al geruime tijd stilstaan sinds er haarscheurtjes in de reactorwanden zijn ontdekt. De sluitingsperiode van de centrales is al enkele malen verlengd. Nu duurt die formeel tot 1 november 2015.”

Minder aanbod van windenergie

De afgelopen weken is het bovendien in de ons omringende landen relatief windstil geweest, zodat er nog minder aanbod van elektriciteit was.
Maarten: “De recente prijspieken zijn voor veel van onze klanten reden om nu al elektriciteit in te kopen voor 2016, 2017 en 2018.