September ‘kritieke maand’ voor energiemarkt

energiemarkt_maarten tielen_nb_lp-140x112.jpg

Essent-analist Maarten Tielen waarschuwt voor 2 risicos die in september de energieprijzen kunnen opdrijven. Bij warm weer dreigt opnieuw een stroomtekort in België. En ook onderhandelingen tussen Oekrane en Rusland over de inkoop van gas voor de winter, zorgen voor onrust. 

De energieprijzen knnen dalen, denkt Senior Analyst Maarten Tielen van Essent. Maar voor de maand september houdt hij ook rekening met mogelijk snel oplopende prijzen voor zowel gas als elektriciteit. Met name voor gas lijkt het steeds interessanter om nu voor een langere tijd de prijs vast te leggen. Wie dat van plan is, kan september wellicht beter niet afwachten.

Olieprijs daalt nog steeds

Weliswaar zijn er diverse redenen voor optimisme, geeft Maarten aan. Zo is de wisselkoers van de euro stabiel en geeft de wereldeconomie geen reden om te denken dat de vraag naar energie snel zal toenemen. Daarnaast daalt de olieprijs al geruime tijd. Het afgelopen jaar is de prijs van olie gehalveerd van 120 dollar naar 60 dollar per vat. Afgelopen maand zakte hij zelfs onder de 50 dollar. En nog altijd denk ik dat een verdere daling te verwachten is, want er is meer aanbod dan vraag. Zowel Amerika als de OPEC-landen blijven produceren. Maar, waarschuwt hij, toch blijft de olieprijs altijd in een cirkel bewegen. Dalende prijzen leiden uiteindelijk toch weer tot prijsstijgingen. Onder meer omdat er nu geen investeringen worden gedaan in onderzoek en nieuwe olieplatforms.

Omdat de prijs van gas grotendeels meebeweegt met de olieprijs, zou ook die nog verder kunnen dalen, denkt Maarten. Daar komt nog bij dat er momenteel veel LNG (vloeibaar aardgas) beschikbaar is. Zowel Amerika als Australi heeft veel genvesteerd in de techniek om dit gas te produceren.

Oekraïne zet gasprijs mogelijk onder druk

Wat echter voor onrust zou kunnen zorgen, is het feit dat Oekraïne nog gas moet inkopen voor het 4e kwartaal, zegt Maarten. Het land zal daarover de komende weken met het Russische Gazprom harde onderhandelingen gaan voeren. Komen ze er niet uit, dan moet Oekraïne gas uit Europa halen, zodat er bij ons minder aanbod is. Daarnaast wordt gevreesd, net als in 2014, dat Oekraïne in dat geval Russisch gas af zal aftappen dat voor Europa bedoeld is. Elk nieuws dat op dit moment naar buiten komt, zorgt voor nervositeit en dús voor hogere prijzen, want de risicos worden ingecalculeerd.

Omdat veel inkopers van gas momenteel afwachtend zijn in de hoop op verdere daling van de prijzen, kunnen die straks in korte tijd fors oplopen, voorspelt Maarten bovendien. Een kleine prijsstijging leidt er dan toe dat er direct veel gas wordt ingekocht. De toegenomen vraag stuwt dan onmiddellijk de prijzen verder omhoog.

Onzekerheid over Belgische stroomschaarste

Een 2e reden waarom Maarten september een kritieke maand noemt, is de kans op hoge temperaturen in combinatie met het Belgische stroomtekort. Juli was warmer dan gemiddeld en ook toen zagen we al een sterk toegenomen vraag naar stroom door het gebruik van airconditioning. Augustus geeft geen problemen omdat de vraag dan door vakanties tientallen procenten lager ligt. Maar in september speelt dit probleem opnieuw. Ook de vraag naar gas stijgt dan omdat er dan ook gas gebruikt wordt om stroom op te wekken. De onzekerheid rond de Belgische capaciteit speelt overigens nu ook al, voegt Maarten toe. Normaal gesproken zou je verwachten dat de lage gasprijs ook doorwerkt in de prijs van stroom. Dat dit nu niet het geval is, komt ook door de onzekerheid over de situatie in België.