De kosten van zonnepanelen

Besparen begint op je eigen dak

Zonnepanelen: de prijs

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. En dat is niet gek: zonnepanelen zijn een goede investering. Zo wek je al snel stroom op via je eigen dak. Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd naar de prijs? Dat begrijpen we. De prijs is van een aantal zaken afhankelijk. We vertellen je er meer over.

Type en vermogen

De prijs  van een zonnepaneel hangt af van het vermogen en het type.

Het aantal

Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de prijs per paneel.

Omvormer

In omvormers zitten prijsverschillen. Gebruik je een  Power Optimizer, dan kost dat ook meer.

Overige zaken

Denk aan installatietijd, bevestigingsmateriaal, is er een hoogwerker nodig, etc.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten om zonnepanelen op je dak te laten installeren lopen uiteen van € 4.400 tot € 25.000. Het verschil wordt bepaald door het aantal panelen, de kwaliteit, garantie, veilige montage, levertijd en levensduur van de installatie. We vertellen je graag meer over de zaken die van invloed zijn op de kosten van zonnepanelen, de prijsontwikkeling van zonnepanelen en interessante financiële regelingen.

Installateur installeert zonnepanelen op dak
zonnepanelen dakraam

Zonnepanelen: kosten en besparing

Besparen lukt al snel met zonnepanelen. Een rekenvoorbeeld. Je schaft 6 zonnepanelen van 410 Wp aan (incl. omvormer, bevestigingsmateriaal en professionele installatie) voor € 4.400. In het eerste jaar leveren de zonnepanelen 2700 kWh op. Met een prijs van € 0,40 per kWh bespaar je al gauw € 1.080 op je elektriciteitsrekening. Tel uit je winst.

Wil je een schatting maken hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen? Dat kan binnen 1 minuut met de zonnepanelen Dakcheck. Aan de hand van je stroomverbruik gaan we na hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Zo is het aantal zonnepanelen goed afgestemd op je verbruik!

De zonnepanelen van Essent

We hebben 3 typen zonnepanelen: Comfort, Comfort Plus en Premium. Wil je precies weten wat de kosten zijn? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Onze zonnepanelen-experts berekenen dit dan graag voor je.

Comfort
Voordelige keuze
 • Vermogen405 WP
 • Opbrengst 10 panelen3.847,5 kWh
 • Vermogensgarantie in 25 jaar85%
 • Productgarantie15 jaar
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Comfort Plus
Hoogste kwaliteit
 • Vermogen435 WP
 • Opbrengst 10 panelen4.085 kWh
 • Vermogensgarantie in 25 jaar89%
 • Productgarantie25 jaar
 • 30 jaar vermogensgarantie
Premium
Hoogste kwaliteit
440 wattpiek
 • Vermogen440 WP
 • Opbrengst 10 panelen4.400 kWh
 • Vermogensgarantie in 25 jaar90,6%
 • Productgarantie25 jaar
 • Winnaar van de 2023 Red Dot design prijs

Positieve prijsontwikkeling zonnepanelen

Steeds meer mensen kopen zonnepanelen. En dat is ook logisch. De afgelopen jaren heeft de prijs van zonnepanelen zich ontwikkeld. Een aantal jaar geleden was het een stuk duurder om zonnepanelen aan te schaffen. Tegenwoordig dalen de prijzen van zonnepanelen flink en ben je voordeliger uit. Ook zijn er verschillende manieren om zonnepanelen te financieren. De daling van deze prijzen heeft een positief effect op je terugverdientijd. Dit maakt het kopen van zonnepanelen een zeer aantrekkelijke investering.

Doe de Dakcheck

en ontdek binnen 1 minuut

 • Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen
 • Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt
 • Een indicatie van je besparing

 

Financiële regelingen verlagen kosten van zonnepanelen

Het is slim om te investeren in zonnepanelen. Een goede stap richting de toekomst! Om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren zijn er een aantal interessante opties. Zo verlaag je de kosten van zonnepanelen.

Btw-teruggave

De btw-teruggaafregeling is op 1 januari 2023 geëindigd. Het btw-tarief op zonnepanelen staat op 0%. Dus wat je niet betaalt, hoef je ook niet terug te vragen.

Lees meer over btw op zonnepanelen

Salderingsregeling

Je hebt er vast wel van gehoord: de salderingsregeling. Dit levert je financieel voordeel op wanneer de opbrengst van je zonnepanelen meer is dan je verbruikt.

Lees meer over de salderingsregeling

Subsidie

Helaas krijg je geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer. Maar: er zijn interessante regelingen voor in de plaats gekomen!

Lees meer over subsidie zonnepanelen

Veelgestelde vragen over de kosten van zonnepanelen

Gemiddeld zijn de kosten voor 10 zonnepanelen ongeveer 5.000 euro (bron: Milieu Centraal). 
De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt op 6 jaar (bron: Milieu Centraal). Maar er zijn verschillende factoren van invloed op de terugverdientijd.
Onderhoudskosten zijn over het algemeen laag. Je kunt er zelf voor kiezen om de zonnepanelen te (laten) schoonmaken. Ook kun je inspecties laten doen.
Op korte termijn kan huren goedkoper zijn. Maar op lange termijn is kopen voordeliger vanwege de waardestijging van het huis en de energiebesparingen.

Ja, dat kan door de zonnepanelen te financieren met een duurzame lening. Je koopt de zonnepanelen dan niet met je eigen spaargeld, maar met geld wat je leent. Zo betaal je een vast bedrag per maand, inclusief aflossing.

 • Hoeveel zonnepanelen je koopt
  Dit is afhankelijk van de oppervlakte van je dak, budget en van je wensen. Voor een jaarlijks stroomverbruik van 3200 kWh heb je 6 tot 10 panelen nodig, en met een jaarlijks stroomverbruik van 4500 kWh ligt dit rond de 18 panelen nodig (bron: Milieu Centraal).

 • Welk type zonnepanelen je kiest
  Niet elk zonnepaneel is hetzelfde. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld verschillen in vermogen. In een adviesgesprek vertellen we je alles over onze zonnepanelen en bekijken we samen wat de beste keuze is voor jouw situatie.

 • Waar je zonnepanelen koopt
  Koop je zonnepanelen via Essent, dan kies je voor een betrouwbare partij. We leveren samen met betrouwbare servicepartners; specialisten in zonnepanelen. We helpen je bij de aanschaf van zonnepanelen, van advies tot installatie. We bieden je uitstekende kwaliteit materialen en professionele installatie. Je krijgt minimaal 15 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie.

Meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw huis? Een adviesgesprek is gratis. Of vraag online direct een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aan.

De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen met financiële regelingen. In 2023 is er geen  subsidie voor zonnepanelen meer beschikbaar, maar zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering.

Meer over de kosten van zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn goed voor zowel je portemonnee als een beter milieu. Steeds meer huiseigenaren kiezen daarom voor deze duurzame energiebron. Maar wat kosten zonnepanelen? En wat komt er allemaal kijken bij de prijs van zonnepanelen? We zetten het voor je op een rij. 

Wat kosten zonnepanelen?

Ga je zonnepanelen aanschaffen? Dan ben je vast benieuwd naar het totale kostenplaatje van zonnepanelen. Deze kunnen per situatie verschillen. Het hangt af van hoeveel stroom (en dus hoeveel zonnepanelen) je nodig hebt en welk type paneel je kiest. Maar ook van de grootte van je dak. Het is interessant om de prijzen te vergelijken met die van de afgelopen jaren. Zo krijg je een beter inzicht in de prijsontwikkeling. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren gedaald, terwijl de technologie beter is geworden. Dat maakt zonnepanelen een slimme investering. 

Prijs zonnepanelen 2024

Er zijn verschillende factoren die de prijs beïnvloeden. Denk aan het type zonnepaneel, het merk, het maximale vermogen, het aantal zonnepanelen en de installatiekosten. Maar wat is nu de gemiddelde prijs van zonnepanelen in 2024? Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde prijs voor een set zonnepanelen (met 10 zonnepanelen) tussen de € 5.000 en € 7.000 ligt (bron: ZonnepanelenWijzer.com). Dit is inclusief de installatie. De gemiddelde kosten van zonnepanelen in 2024 laten zien dat zonne-energie steeds betaalbaarder wordt. 

Offerte zonnepanelen

Voordat je zonnepanelen koopt, is het slim om een offerte op te vragen. Zo krijg je een goed beeld van wat je kunt verwachten. Want er zijn flinke prijsverschillen. Wat zonnepanelen kosten is belangrijk, maar vergeet niet om ook naar de kwaliteit en garanties te kijken. Goedkope zonnepanelen kunnen op de lange termijn duurder uitpakken als ze snel kapotgaan of minder energie opwekken. Daarom is het belangrijk om een goede afweging te maken tussen prijs en kwaliteit. Onze adviseurs helpen je hierbij tijdens een adviesgesprek.

Wat kost een zonnepaneel per stuk en per m2?

Het is handig om te weten wat een zonnepaneel per stuk kost. Zo kun je beter inschatten hoeveel je totaal kwijt bent. De prijs per zonnepaneel varieert. Het hangt af van het merk en het type paneel dat je kiest. 

Prijs per Watt 

Maar er is meer om rekening mee te houden. Het gaat niet alleen om de prijs per paneel, maar ook om de hoeveelheid stroom die het paneel opwekt. Sommige panelen zijn duurder, maar leveren ook meer energie op. Ze hebben een hoog rendement. Daarom is het goed om naar de prijs per Watt te kijken. De prijs per Watt geeft je een beter beeld van de verwachte opbrengst en zo van de waarde die je voor je geld krijgt. 

Grootte van de zonnepanelen 

Ook de grootte van de panelen speelt een rol. Grotere panelen kosten meer, maar wekken ook meer energie op. De prijs per vierkante meter is daarom ook een interessant gegeven. Het helpt je om verschillende soorten zonnepanelen te vergelijken. Zo kun je een betere keuze maken.  

Welke keuze je ook maakt, zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent. Vraag een offerte of een adviesgesprek aan. Kijk niet alleen naar wat een zonnepaneel per stuk kost, maar ook naar de kwaliteit, het totaal vermogen en de jaarlijkse opbrengst. Zo maak je een slimme keuze en investeer je in een zonnige toekomst. 

Kosten omvormer zonnepanelen

Bij zonnepanelen hoort ook een omvormer. Dit apparaat zorgt ervoor dat de opgewekte stroom uit je zonnepanelen bruikbaar wordt in huis. De prijs hangt af van een aantal dingen. Zoals het merk, het type en de capaciteit. Gemiddeld kost een omvormer tussen de € 1.000 en € 2.000 (bron: Bobex.nl). Dit is een belangrijk deel van de totale kosten van zonnepanelen. Bij Essent zitten de kosten van de omvormer, en installatie altijd inbegrepen bij de prijs. Zo weet je precies waar je aan toe bent. 

Micro omvormers 

Er zijn ook zonnepanelen met micro omvormers. Deze zonnepanelen hebben eigen kleine omvormers. De prijs van dit soort zonnepanelen ligt vaak hoger dan zonnepanelen zonder deze kleine omvormers, maar ze hebben ook meer voordelen. Ze werken onafhankelijk van elkaar. Als er één minder presteert, beïnvloedt dat de andere panelen niet. 

Specialist kiest je omvormer 

Het kiezen van de juiste omvormer is belangrijk. Dit zorgt voor een hogere gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen. En dus een snellere terugverdientijd. Wanneer je een adviesgesprek aanvraagt, kijkt de zonnespecialist wat de beste omvormer is voor jouw situatie. 

Batterij opslag zonnepanelen prijs 

Een batterij voor je zonnepanelen kan erg handig zijn. Zo sla je de opgewekte stroom op voor later gebruik. Met een batterij gebruik je meer van je eigen stroom. Dit verlaagt je energierekening. Ook kun je soms overtollige energie terug verkopen aan het net.  

Maar wat kost zo'n batterij? De prijs van een accu voor zonnepanelen hangt af van de capaciteit en het merk. Gemiddeld kun je denken aan een bedrag tussen de € 3.000 en € 8.000 (bron: Zonnepanelen-gids.nl). De prijs van een batterij voor zonnepanelen verdien je terug op de lange termijn. Een batterij kan zonnepanelen nog aantrekkelijker maken. Zo haal je nog meer uit je groene stroom en werk je aan een zuinige toekomst met een lagere energierekening. 

We zijn druk bezig met de ontwikkeling van een goede batterij. Binnenkort kun je je inschrijven voor de laatste updates.

Kosten zonnepanelen inclusief installatie 

De kosten van de installatie zijn een belangrijk onderdeel van het totale kostenplaatje. Het gaat niet alleen om de panelen, maar ook om wat het kost om ze te plaatsen. Maar wat kost zonnepanelen plaatsen nu eigenlijk? Een set zonnepanelen op je dak laten plaatsen kost gemiddeld tussen de € 5.000 en € 7.000 (bron: ZonnepanelenWijzer.com).  

De kosten van het laten plaatsen van zonnepanelen kunnen variëren. Het hangt af van je dak. Heb je bijvoorbeeld een plat of een schuin dak? Andere factoren die meespelen zijn het aantal panelen en de installateur. Koop je zonnepanelen bij Essent, dan is de installatie inclusief. We maken energie makkelijk. 

Een goede installateur is goud waard. Ze plaatsen de panelen snel, veilig en zorgen ervoor dat alles goed werkt. Dit is belangrijk voor de opbrengst van je zonnepanelen. Een slechte installatie kan problemen opleveren. Bijvoorbeeld een kortere levensduur of minder besparing op je energierekening. En dat kost je op de lange termijn meer geld. Met de juiste installatie profiteer je maximaal van je nieuwe zonnepanelen. 

We werken samen met gecertificeerde servicepartners in het hele land. Zo is er altijd een zonne-expert bij jou in de buurt die je kan helpen met advies en installatie. Meer weten? Vraag een adviesgesprek aan

Zonnepanelen huren: de kosten 

Niet iedereen kan of wil de investering in zonnepanelen in één keer betalen. Daarom is er een alternatief: zonnepanelen huren. Je betaalt een vast bedrag per maand en profiteert direct van lagere energiekosten. Dit maakt het toegankelijk voor een breder publiek. Maar vaak ben je met huren uiteindelijk toch duurder uit dan met kopen. Daarom bieden wij op dit moment geen zonnepanelen te huur aan.  

Vergelijken huurprijzen zonnepanelen 

Maar wat zijn nu de exacte kosten per maand voor zonnepanelen huren voor jou? Dat hangt af van het aantal panelen dat je huurt en de aanbieder. Wil je zonnepanelen huren? Dan is het slim om verschillende aanbieders te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van wat het jou gaat kosten. 

Zonnepanelen huren of kopen 

Het huren van zonnepanelen heeft voordelen. Je hebt geen grote startinvestering nodig. En je hoeft je geen zorgen te maken over het onderhoud. Dit zit meestal in de huurprijs inbegrepen. Zo geniet je van een lange levensduur van je zonnepanelen zonder zorgen. De totale kosten aan het einde van de huurperiode liggen vaak wel hoger dan bij het kopen van zonnepanelen. 

Laat je adviseren door onze experts

Of je nu zonnepanelen koopt of huurt, zonnepanelen zijn een goede investering. Voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met de juiste keuze en installatie kun je profiteren van besparing op je energiekosten en een aanzienlijke vermindering van je ecologische voetafdruk. 

We raden je aan om persoonlijk advies op te vragen bij onze professionele zonnespecialisten. Zij kunnen een nauwkeurige inschatting maken van de kosten en de besparingen, speciaal op maat voor jouw specifieke situatie. Vraag een offerte aan en kies de optie die het beste bij jouw behoeften en budget past. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Adviesgesprek aanvragen